​Primele manifestatii ale femeilor din Italia pentru apararea demnitatii acestora au inceput cu un mars a catorva mii de persoane la Palermo, iar altele sunt asteptate duminica in mai multe orase din peninsula, relateaza AFP.

Protest anti-BerlusconiFoto: Agerpres

Acestea considera ca scandalul sexula Rubygate in care premierul Silvio Berlusconi este acuzat ca a avut relatii cu o prostituata minora in cadrul unor petreceri unde mai multe tinere au luat parte a afectat puternic imaginea femeilor italiene.

"Sa aparam valoarea demnitatii femeilor", scrie pe o pancarta purtata de multime in marsul numit "Daca nu acum, atunci cand?", care denunta "reprezentarea indecenta si repetata a femeii ca obiect de comert sexual in ziare, la televiziune si in publicitate".

La Trieste, in nordul tarii, circa 3.000 de persoane au luat parte la un miting in care s-a cerut, printre altele, demisia lui Silvio Berlusconi.

Desi in organizarea mitingurilor nu sunt implicate sindicate sau partide din opozitie, partidul lui Berlusconi acuza ca sunt desfasurate cu scopuri politice.

Scandalul Rubygate

Premierul italian Silvio Berlusconi face obiectul unei anchete penale privind natura relatiilor avute cu o adolescenta de origine marocana, dansatoare intr-un club de noapte, care a participat la mai multe petreceri organizate in vila lui Berlusconi. Magistratii italieni mai cerceteaza si daca Berlusconi a facut presiuni asupra politistilor pentru eliberarea din arest a tinerei marocane, care fusese retinuta pentru furt.

In varsta de 74 de ani, Silvio Berlusconi este suspectat ca a avut relatii intime cu o minora de origine marocana, pentru eliberarea careia Biroul primului-ministru intervenise telefonic, afirmand in mod fals ca este nepoata lui Hosni Mubarak, presedintele Egiptului. Trei apropiati ai premierului italian sunt cercetati pentru favorizarea prostitutiei, dupa ce tanara Karima El Mahroug, cunoscuta sub numele de "Ruby", in varsta de 17 ani, a declarat ca a fost invitata la petreceri care au avut loc in vila lui Silvio Berlusconi din zona Arcore (in apropiere de Milano) si ar fi avut relatii intime cu seful Guvernului italian.

"Nu am facut niciodata astfel de interventii. Pur si simplu am semnalat ca exista o persoana care avea nevoie de asistenta. A fost un simplu telefon pentru gasirea unei persoane disponibile pentru a avea grija de alta persoana de care tuturor ne-a fost mila pentru ca povestise ceva dramatic si toti am crezut", raspundea Berlusconi, in luna octombrie, acestor acuzatii.

In luna mai a anului trecut, tanara fusese retinuta de politia italiana, care o suspecta de furtul a aproximativ 3.000 de euro si unor bijuterii din casa unei prietene. Pe 27 mai, in timp ce minora era audiata, la politie a fost primit un telefon din partea Biroului premierului italian, iar seful de Cabinet a cerut eliberarea tinerei, sub pretextul ca ar fi fost nepoata lui Hosni Mubarak, presedintele Egiptului.

Ruby a recunoscut ca a participat la trei petreceri organizate in vila lui Berlusconi, alaturi de alte zece dame de companie. Minora marocana le-a spus anchetatorilor ca participase la un joc erotic numit "bunga-bunga". Se pare insa ca, desi afirmase initial ca avusese relatii intime cu Silvio Berlusconi, Ruby si-a schimbat declaratia in fata anchetatorilor, spunand ca nu s-a intamplat asa ceva si ca oricum primul-ministru stia ca are 24 de ani, nu 17.