Presa italiana l-a criticat vehement pe seful guvernului de la Roma dupa ce acesta "s-a umilit" in fata liderului libian, transmite LiveLeak. Silvio Berlusconi a fost filmat in timp ce saruta mana lui Muammar Gaddafi.

Intalnirea dintre cei doi oficiali a avut loc in cadrul summit-ului Ligii Arabe, desfasurat in localitatea libiana Sirt.

Presa intaliana sustine ca imaginea este "ironica si controversata": sa te inchini in fata lui Gaddafi contrazice incercarile premierului italian Berlusconi de a se prezenta drept "cel mai bun prieten al Israelului".

In noiembrie trecut, presedintele Barack Obama a fost criticat de o parte a presei americane pentru ca "a facut o plecaciune" in fata imparatului Akihito al Japoniei. Un oficial de la Casa Alba a afirmat insa ca presedintele nu facea altceva decat sa respecte protocolul: "cred ca cei care incearca sa politizeze aceste lucruri sunt foarte, foarte, foarte departe de adevar".

In aprilie 2009, liderul american a mai fost criticat odata dupa ce s-a inclinat in fata regelui Abdullah al Arabiei Saudite, in cadrul unei intalniri G-20. Casa Alba a spus atunci ca "nu a fost vorba despre o plecaciune. Obama a apucat mana regelui cu amandoua mainile si este mai inalt decat regele Abdullah".