Presedintele Barack Obama a fost criticat de o parte a presei americane pentru ca "a facut o plecaciune" in fata imparatului Akihito al Japoniei, transmite HuffingtonPost. Liderul american nu a facut altceva decat sa respecte protocolul, a explicat un oficial de la Casa Alba.

Intalnirea dintre Obama si cuplul imperial japonez a avut loc sambata, la Tokyo, in a doua zi a turneului pe care liderul SUA il efectueaza in Asia. Presedintele american s-a inclinat adanc in fata imparatului, lucru criticat de o parte a presei din Statele Unite.

Un oficial de la Casa Alba a afirmat insa ca presedintele nu facea altceva decat sa respecte protocolul: "cred ca cei care incearca sa politizeze aceste lucruri sunt foarte, foarte, foarte departe de adevar".

In aprilie, liderul american a fost criticat pentru ca s-a inclinat in fata regelui Abdullah al Arabiei Saudite, in cadrul unei intalniri G-20. Casa Alba a spus atunci ca "nu a fost vorba despre o plecaciune. Obama a apucat mana regelui cu amandoua mainile si este mai inalt decat regele Abdullah".

Intr-un comentariu postat pe unul dintre blogurile sale, publicatia Los Angeles Times da exemplul fostului vicepresedinte Dick Cheney, care nu s-a inclinat in fata lui Akihito, dar vorbeste si despre "plecaciunea" facuta de Bill Clinton in fata imparatului.