Israelul este pe punctul de a trimite forţe militare în oraşul Rafah din Fâşia Gaza, anticipează presa israeliană preluată miercuri de Reuters și Agerpres.

Tancuri israeliene în Gaza Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Presa din Israel scrie că pregătirile pentru evacuarea civililor palestinieni care se adăpostesc în localitatea de la frontiera cu Egiptul sunt în curs de desfășurare.

Ziarul Israel Hayom citează o decizie a guvernului conform căreia, în urma blocării negocierilor cu Hamas, asaltul de la Rafah va avea loc „foarte curând”. Informaţii similare au fost publicate şi de alte instituţii de presă, iar înregistrări video din mediile sociale prezintă ceea ce pare a fi construcţia unei tabere de corturi pentru cei evacuaţi din Rafah.

Premierul Benjamin Netanyahu şi biroul purtătorului de cuvânt al forţelor armate israeliene nu au comentat deocamdată informația.

În Rafah s-au refugiat peste un milion de palestinieni din alte părţi din Fâşia Gaza, controlată până la ofensiva israeliană de gruparea islamistă Hamas. Situaţia civililor, după şase luni de război îngrijorează atât Occidentul, cât şi Egiptul, care a exclus primirea refugiaţilor în peninsula Sinai, deși imagini realizate din satelit au arătat în luna februarie că armata egipteană construiește o tabără pentru refugiați aici.

Guvernul israelian spune că Rafah este o redută a Hamas

Israelul, presat de criza umanitară tot mai gravă, a promis că va lua măsuri pentru protecţia populaţiei palestiniene. Guvernul condus de Netanyahu susţine însă că în Rafah se mai află patru batalioane ale Hamas, care nu au fost afectate de lupte şi au primit ca întăriri mii de combatanţi aflaţi în retragere.

Executivul israelian afirmă că victoria în conflictul declanşat de atacul Hamas din 7 octombrie în sudul Israelului nu este posibilă fără cucerirea oraşului. Hamas nu comentează desfăşurarea forţelor de care dispune.

Purtătorul de cuvânt al organizaţiei armate din cadrul grupării, Abu Ubaida, a afirmat într-un discurs rostit marţi, la 200 de zile de la începutul luptelor, că Israelul nu a obţinut decât „umilinţă şi înfrângeri” în campania care, potrivit autorităţilor sanitare, a costat vieţile a peste 34.000 de palestinieni.

În atacul din 7 octombrie anul trecut, Hamas a ucis circa 1200 de oameni şi a luat 253 de ostatici. În luptele soldate cu ocuparea unei mari părţi din Fâşia Gaza, au căzut de asemenea 262 de militari israelieni.