Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a negat luni că Washingtonul aplică un „dublu standard” atunci când aplică legislația americană în cazul acuzațiilor de abuzuri comise de armata israeliană în Gaza și a declarat că examinările unor astfel de acuzații sunt în curs de desfășurare, potrivit Reuters.

Anthony BlinkenFoto: WIN MCNAMEE / Getty images / Profimedia

„În general, în timp ce analizăm drepturile omului și condiția drepturilor omului în întreaga lume, aplicăm același standard pentru toată lumea”, a declarat Blinken în cadrul unei ședințe de informare în care a prezentat raportul anual al Departamentului de Stat privind drepturile omului.

„Acest lucru nu se schimbă indiferent dacă țara este un adversar, un concurent, un prieten sau un aliat”, a continuat el.

Războiul dintre Israel și Hamas, care a ucis zeci de mii de palestinieni în Gaza, a avut „un impact negativ semnificativ” asupra situației drepturilor omului în Israel, potrivit raportului.

Problemele semnificative privind drepturile omului includ rapoarte credibile privind omoruri arbitrare sau ilegale, dispariții forțate, tortură și arestări nejustificate ale jurnaliștilor, printre altele, a precizat raportul care acoperă 2023.

Acesta a adăugat că guvernul israelian a luat unele măsuri credibile pentru a identifica și pedepsi oficialii care ar fi putut fi implicați în aceste abuzuri.

Conduita militară a Israelului a fost supusă unui control din ce în ce mai atent, deoarece forțele sale au ucis 34.000 de palestinieni în Gaza, potrivit autorităților sanitare din enclavă, majoritatea dintre ei civili și copii. Fâșia Gaza a fost distrusă aproape total, iar penuria extremă de alimente a provocat temeri de foamete.

Israelul și-a lansat asaltul ca răspuns la un atac al Hamas din 7 octombrie, în care Israelul spune că au fost ucise 1.200 de persoane.

Israelul a negat acuzațiile că ar fi provocat în mod deliberat suferințe umanitare în enclavă. Acesta neagă că a vizat în mod deliberat civili, acuzând Hamas că a folosit clădiri rezidențiale pentru a se acoperi. Hamas neagă acest lucru.

Grupurile pentru drepturile omului au semnalat numeroase incidente de vătămare a civililor în timpul ofensivei armatei israeliene în Gaza, precum și au tras un semnal de alarmă cu privire la creșterea violenței în Cisiordania ocupată de Israel, unde registrele Ministerului palestinian al Sănătății arată că forțele israeliene sau coloniștii au ucis cel puțin 460 de palestinieni de la 7 octombrie.

Dar până acum, administrația Biden a declarat că nu a constatat că Israelul a încălcat dreptul internațional.

Washingtonul acordă 3,8 miliarde de dolari în asistență militară anuală aliatului său de lungă durată. Democrații de stânga și grupurile arabo-americane au criticat sprijinul ferm al administrației Biden pentru Israel, despre care spun că îi oferă acestuia un sentiment de impunitate.

Dar luna aceasta, președintele Joe Biden a amenințat pentru prima dată că va condiționa sprijinul acordat Israelului și a insistat ca acesta să ia măsuri concrete pentru a proteja lucrătorii umanitari și civilii.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a transmis că se va opune impunerii de sancţiuni împotriva oricăror unităţi militare israeliene pentru presupuse încălcări ale drepturilor omului, după ce presa americană a relatat că Washingtonul plănuieşte o astfel de măsură.

Site-ul de ştiri Axios a relatat sâmbătă că Washingtonul plănuieşte să impună sancţiuni batalionului israelian Netzah Yehuda, care a acţionat în Cisiordania ocupată, deşi armata israeliană a declarat că nu are cunoştinţă de astfel de măsuri, relatează Reuters.

Vineri, Statele Unite au anunţat o serie de sancţiuni legate de coloniştii israelieni din Cisiordania, în cel mai recent semn al frustrării crescânde a SUA faţă de politicile lui Netanyahu, al cărui guvern de coaliţie se bazează pe formaţiunile de colonişti.

„Dacă are cineva impresia că poate impune sancţiuni unei unităţi a IDF (Forţele de Apărare Israeliene) - mă voi lupta cu toată puterea mea”, a precizat Netanyahu într-un comunicat.

Ministrul israelian Benny Gantz a declarat de asemenea, duminică, că a vorbit cu Antony Blinken şi l-a rugat să revină asupra acestei chestiuni.