James Marape, șeful guvernului din Papua Noua Guinee, a reacționat la afirmațiile președintelui american Joe Biden, care a sugerat că unchiul său a fost mâncat de canibali din țara insulară în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează Politico.

Joe Biden in timpul vizitei acestuia in ScrantonFoto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

„S-ar putea ca afirmațiile președintelui Biden să fi fost o greșeală de exprimare. Însă țara mea nu merită să fie etichetată ca atare”, a declarat Marape într-un comunicat citat de Associated Press.

„Al Doilea Război Mondial nu a fost vina poporului meu. Însă acesta a fost târât inutil într-un conflict pe care nu l-a provocat el”, a adăugat premierul din Papua Noua Guinee.

De asemenea, Marape l-a îndemnat pe Biden ca Statele Unite să „curețe” rămășițele victimelor celui de-al Doilea Război Mondial, despre care a afirmat că sunt „împrăștiate” în toată Papua Noua Guinee.

„Poate că, având în vedere comentariile președintelui Biden și reacția puternică pe care au provocat-o în Papua Noua Guinee, este timpul ca SUA să găsească rămășițele cât mai multor [victime] ale celui de-al Doilea Război Mondial, inclusiv ale acelor militari care și-au pierdut viața ca Ambrose Finnegan”, a mai spus premierul, referindu-se la unchiul lui Joe Biden.

Cum a ajuns Joe Biden să sugereze că unchiul său a fost devorat de canibali

Joe Biden a făcut comentariile despre unchiul său joia trecută, când i-a adus un omagiu acestuia în timpul unei vizite în orașul său natal, Scranton, din statul Pennsylvania. Președintele, care abia dacă avea un an când unchiul său a murit în 1944, a mers la un memorial de război și a atins cu vârful degetelor numele Lt. Ambrose Finnegan, gravat.

Avionul său „a fost doborât în ​​Noua Guinee și nu i-au găsit niciodată cadavrul pentru că erau o mulțime de canibali – pe bune – în acea parte” a insulei oceanice, a spus puțin mai târziu Joe Biden. Dar site-ul agenției oficiale pentru prizonierii de război americani și persoanele dispărute indică faptul că avionul lui Ambrose Finnegan „s-a prăbușit în mare” în largul coastei Noii Guinee.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a confirmat că unchiul președintelui „și-a pierdut viața când avionul său militar s-a prăbușit în Pacific”, și nu pe uscat. Dar ea l-a apărat pe Joe Biden, afirmând că omagiul pe care acesta i l-a adus unchiului său a reprezentat pentru liderul de la Casa Albă un moment „incredibil de emoționant și important”.

Biden a făcut numeroase gafe și confuzii în timpul campaniei electorale pentru alegerile din luna noiembrie, situație speculată de Partidul Republican și mass-media conservatoare, care sugerează că liderul de la Casa Albă este prea în vârstă pentru încă un mandat.