Ambasadorul Chinei în Statele Unite a îndemnat cele două superputeri să coopereze pentru îmbunătăţirea relaţiilor dintre ele, chiar dacă „se confruntă cu dificultăţi grave” într-o serie de probleme.

Ministerul Afacerilor Externe de la Beijing (China)Foto: Ju Huanzong / Xinhua News / Profimedia

Beijingul speră să colaboreze cu Washingtonul, astfel încât relaţiile să poată avansa pe o cale stabilă, sănătoasă şi durabilă, dar cele două ţări trebuie să stabilească împreună o înţelegere corectă, a declarat Xie Feng la un forum al Universităţii Harvard, potrivit unui comunicat publicat duminică de Ambasada Chinei la Washington, relatează Reuters și News.ro.

Secretarul de stat american Antony Blinken va vizita China începând de miercuri, pentru discuţii ample, inclusiv despre criza din Orientul Mijlociu, războiul Rusia-Ucraina şi tensiunile din Marea Chinei de Sud.

„China nu pariază ca Statele Unite să piardă, să se amestece în afacerile sale interne sau să se amestece în alegerile din SUA, şi este dispusă să fie parteneră şi prietenă cu Statele Unite. Dacă Statele Unite continuă să se amestece în afacerile interne ale Chinei şi să dăuneze intereselor Chinei în chestiuni legate de Taiwan, Hong Kong, Xinjiang, Tibet şi Marea Chinei de Sud, cum putem menţine linia de bază a relaţiilor bilaterale, indiferent de câte bariere sunt instalate?”, a spus Xie la conferinţă.

Relaţiile bilaterale au fost deranjate în ultimele luni din cauza unor probleme cum ar fi comerţul, acuzaţiile de ameninţări la securitatea naţională, confruntările din Marea Chinei de Sud şi intensificarea de către Washington a legăturilor cu Japonia şi Filipine, pe care Beijingul le-a etichetat drept „politică de bloc” şi „cercuri exclusive”.