Armata israeliană a declarat sâmbătă că a omorât zece persoane şi a arestat alte opt într-un raid asupra taberei Nur-Shams din apropierea oraşului Tulkarm din nordul Cisiordaniei ocupate, relatează agențiile France Presse și Agerpres.

Trupele israeliene într-un raid în CisiordaniaFoto: Zain JAAFAR / AFP / Profimedia

Un corespondent al AFP la faţa locului a relatat că a auzit explozii şi focuri de armă sâmbătă dimineaţă şi a văzut o casă aruncată în aer şi drone zburând deasupra taberei. Imaginile AFPTV arată vehicule militare şi soldaţi mergând pe aleile taberei.

„Forţele de securitate au eliminat zece terorişti în timpul ciocnirilor”, a precizat armata într-un comunicat, adăugând că desfăşoară această operaţiune „de mai bine de 40 de ore”.

Armata israeliană spune că incursiunile vizează grupuri armate palestiniene, dar printre victime se numără adesea şi civili.

Ministerul Sănătăţii al Autorităţii Palestiniene a raportat, la rândul său, că „mai multe persoane au fost ucise şi rănite în interiorul taberei, dar armata a împiedicat echipele medicale să ajute răniţii”. Un paramedic a fost împuşcat şi rănit, a afirmat sursa într-un comunicat.

Potrivit locuitorilor contactaţi de AFP, nu există electricitate, mâncarea se termină şi nimeni nu poate intra sau ieşi din tabără.

„Această incursiune este fără precedent”

„Asediul asupra taberei Nur-Shams durează de peste 42 de ore”, a declarat pentru AFP Muayad Shaaban, şeful Comisiei pentru Rezistenţa la Colonizare şi Zid.

„Această incursiune este fără precedent (...) Există lunetişti pe acoperişuri şi forţe speciale desfăşurate” în tabără, a adăugat Shaaban.

Printre victime se numără Qais Fathi Nasrallah, în vârstă de 16 ani, care a murit după ce a fost „lovit în cap de focurile de armă israeliene” în tabăra de strămutaţi Tulkarm, au transmis vineri Ministerul palestinian al Sănătăţii şi agenţia palestiniană de ştiri WAFA.

Salim Faisal Ghanem, în vârstă de 30 de ani, a fost „ucis de trupele israeliene” vineri în tabăra Nur-Shams din apropiere, conform WAFA.

Proprietarii de magazine au fost în grevă în Tulkarm sâmbătă pentru a protesta împotriva raidului, a spus sursa.

Raidul de la Nur-Shams vine pe fondul escaladării violenţei în Cisiordania ocupată de la începutul războiului din Fâşia Gaza, declanşat de atacul Hamas de la 7 octombrie asupra Israelului.

De la începutul războiului dintre Israel şi Hamas, cel puţin 479 de palestinieni au fost ucişi de forţele israeliene sau de colonişti în Cisiordania.