Guvernul spaniol va decide în săptămânile următoare să recunoască Palestina ca stat, indiferent dacă alte state membre ale UE se vor alătura sau nu acestui demers, relatează joi agenţia EFE, potrivit Agerpres.

Pedro SanchezFoto: Presidential Office of Ukraine / DPA / Profimedia

Este ceea ce au asigurat surse din cadrul executivului spaniol în urma unor întâlniri desfăşurate de premierul spaniol Pedro Sanchez cu alţi lideri europeni pentru a analiza situaţia din Orientul Mijlociu, pentru a le explica poziţia sa şi a încerca să-şi coordoneze împreună cu ei acţiunile în această direcţie.

Indiferent dacă alte ţări se alătură sau nu poziţiei Spaniei de a recunoaşte statul palestinian, guvernul de la Madrid a adoptat deja o decizie politică şi va anunţa această recunoaştere înainte de sfârşitul primului semestru al anului în curs, mai degrabă în următoarele săptămâni, afirmă sursele guvernamentale spaniole citate de agenţia EFE.

Premierul Pedro Sanchez a efectuat un turneu în mai multe ţări din UE pentru a impulsiona recunoaşterea statului palestinian şi s-a întâlnit la Bruxelles, în marja Consiliului European extraordinar desfăşurat miercuri şi joi, cu omologii săi din Malta şi Luxemburg, Robert Abela şi Luc Frieden.

Discuţia cu premierul maltez a relevat puncte de vedere apropiate pe acest subiect, dar fără vreun angajament din partea acestuia, iar cea cu premierul luxemburghez a constat doar într-un schimb de puncte de vedere.

La finalul unui alt summit european, desfăşurat luna trecută, Spania, Irlanda, Malta şi Slovenia s-au declarat într-un comunicat comun deschise recunoaşterii statului palestinian când acest lucru "ar putea aduce o contribuţie pozitivă şi circumstanţele vor fi cele corecte".

În prezent, opt state membre ale UE recunosc Palestina ca stat, respectiv ţările europene care au luat această decizie în contextul din perioada comunistă - Bulgaria, Republica Cehă, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria, plus Cipru şi Suedia. Alte 13 ţări membre ale UE au birouri diplomatice la Ierusalimul de Est sau la Ramallah.

Palestina a fost recunoscută ca stat observator nemembru al Organizației Națiunilor Unite, iar Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite urmează să voteze vineri cererea palestiniană de a deveni membru cu drepturi depline al ONU.