Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite urmează să voteze vineri cererea palestiniană de a deveni membru cu drepturi depline al ONU, au declarat diplomați pentru Reuters, o mișcare pe care se așteaptă ca aliatul Israelului, Statele Unite, să o blocheze deoarece ar recunoaște efectiv un stat palestinian.

Consiliul de Securitate al ONUFoto: Bryan R. Smith / AFP / Profimedia

Consiliul, format din 15 membri, urmează să voteze vineri, la ora 15.00 (19.00 GMT), un proiect de rezoluție care recomandă Adunării Generale a ONU, formată din 193 de membri, ca „statul Palestina să fie admis ca membru al Națiunilor Unite”, au declarat diplomații.

Pentru a fi adoptată, o rezoluție a Consiliului are nevoie de cel puțin nouă voturi favorabile și de niciun veto din partea SUA, Marii Britanii, Franței, Rusiei sau Chinei. Diplomații spun că măsura ar putea avea sprijinul a până la 13 membri ai consiliului, ceea ce ar forța SUA să își folosească dreptul de veto.

Algeria, membră a Consiliului, care a înaintat proiectul de rezoluție, solicitase un vot pentru joi după-amiază, pentru a coincide cu o reuniune a Consiliului de Securitate privind Orientul Mijlociu, la care urmează să participe mai mulți miniștri.

Statele Unite au declarat că înființarea unui stat palestinian independent ar trebui să aibă loc prin negocieri directe între părți și nu la Națiunile Unite.

„Nu considerăm că a face o rezoluție în Consiliul de Securitate ne va duce neapărat într-un loc în care să putem găsi ... o soluție cu două state care să meargă mai departe”, a declarat miercuri ambasadorul american la ONU, Linda Thomas-Greenfield.

În prezent, palestinienii au statutul de stat observator nemembru, o recunoaștere de facto a statutului de țară care a fost acordată de Adunarea Generală a ONU, formată din 193 de membri, în 2012.

Însă o cerere pentru a deveni membru cu drepturi depline al ONU trebuie să fie aprobată de Consiliul de Securitate și apoi de cel puțin două treimi din Adunarea Generală.