Fotografia emoţionantă a unei femei palestiniene îndoliate, care o ţine în braţe pe nepoţica ei, ucisă în timpul unui bombardament israelian în Fâşia Gaza, a câştigat joi principalul trofeu la ediţia din 2024 a concursului World Press Photo, informează agențiile AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Fotografia lui Mohammed Salem expusa la AmsterdamFoto: Hollandse Hoogte / Shutterstock Editorial / Profimedia

Această imagine surprinsă de Mohammed Salem, fotograf al agenţiei de presă Reuters, o arată pe Inas Abu Maamar legănând în braţele sale trupul neînsufleţit al nepoatei ei de cinci ani, Saly, ucisă alături de mama şi de sora ei de o rachetă care a căzut peste casa lor din Khan Yunis, în octombrie.

Fotografia lui Mohammed Salem s-a impus la categoria „Photo of the Year” (Fotografia anului).

Fotograful se afla la spitalul Nasser din Khan Yunis pe 17 octombrie în momentul în care a văzut-o la morgă pe Inas Abu Maamar, în vârstă de 36 de ani, plângând şi ţinând în braţe trupul micuţei, învelit într-o pânză albă.

Fotografia a fost realizată la 10 zile după începutul conflictului, declanşat de un atac fără precedent comis de organizaţia teroristă Hamas pe teritoriul israelian.

„A fost un moment emoţionant şi trist şi am simţit că imaginea rezuma în sens larg tot ceea ce se petrecea în Fâşia Gaza”, a declarat Mohammed Salem, citat în comunicatul publicat de World Press Photo, un prestigios concurs de fotojurnalism.

„Este cu adevărat o imagine profund emoţionantă”, a afirmat Fiona Shields, preşedinta juriului. „O dată ce ai văzut-o, îţi rămâne în minte”, a adăugat ea.

Fotografia desemnată câştigătoare este „un fel de mesaj propriu şi metaforic despre oroarea şi inutilitatea războiului” şi reprezintă „un argument incredibil de puternic în favoarea păcii”, a mai spus Fiona Shields.