Premierul belgian Alexander De Croo și omologul său ceh Petr Fiala au cerut UE să adopte un regim de sancțiuni pentru a pedepsi tentativele de ingerință ale Rusiei, după identificarea unei rețele de influență finanțată de Moscova, cu mai puțin de două luni înainte de alegerile europene, relatează AFP.

Petr Fiala, prim-ministrul CehieiFoto: Zbigniew Meissner / PAP / Profimedia

„Trebuie să fim foarte clari: acest tip de încercare este inacceptabilă”, a declarat miercuri De Croo, sosind la un summit UE de la Bruxelles. „Nu trebuie să fim naivi cu privire la ceea ce se întâmplă în fața ochilor noștri”, a avertizat el.

Praga a dezvăluit la sfârșitul lunii martie descoperirea de către serviciile de informații cehe a unei rețele orchestrate de Moscova care răspândește propagandă pro-rusă prin intermediul site-ului Vocea Europei. Belgia a raportat apoi că, potrivit serviciilor sale, europarlamentarii „primiseră bani” în acest context pentru a transmite mesaje ale Rusiei.

Chestiunea a determinat justiția belgiană să deschidă o anchetă asupra acestor suspiciuni de corupție ale europarlamentarilor.

„Este clar că regimul rus încearcă să influențeze alegerile europene (din iunie) și să consolideze discursul pro-rus în următorul Parlament”, spun cei doi premieri, într-o scrisoare adresată marți președinților celor trei instituții principale ale UE și altor lideri europeni.

„A sosit momentul să se instituie un nou regim de măsuri restrictive ale UE, menite să contracareze activitățile rău intenționate ale Rusiei”, îndeamnă oficialii, care intenționează să ridice această problemă în timpul summitului.