Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a declarat luni că victimele atacului asupra consulatului iranian de la Damasc din 1 aprilie au fost „teroriști” angajați împotriva Israelului, primul comentariu oficial al armatei cu privire la acest atac, potrivit AFP.

Clădirea diplomatică iraniană din Damasc, după atacul atribuit IsraeluluiFoto: Syrian Arab News Agency / UPI / Profimedia

„Persoanele ucise la Damasc erau membri ai Forței Quds. Erau persoane angajate în acte de terorism împotriva statului Israel”, a declarat Daniel Hagari în cadrul unei conferințe de presă.

„Acești agenți teroriști au inclus membri ai Hezbollah și ajutoare iraniene. Nu a existat niciun diplomat, din câte știu eu. Nu știu de niciun civil care să fi fost ucis în acest atac”, a adăugat el.

Raidul a distrus consulatul iranian la 1 aprilie și a ucis 16 persoane, inclusiv șapte membri ai Gardienilor Revoluției, armata ideologică a Republicii Islamice, dintre care doi ofițeri de rang înalt.

Teheranul și Damascul au acuzat Israelul de acest atac, care nu și-a confirmat niciodată responsabilitatea.

Iranul promisese să riposteze la acest atac, care a exacerbat tensiunile regionale pe fondul războiului din Fâșia Gaza dintre Israel și mișcarea palestiniană Hamas.

Sâmbătă, la aproape două săptămâni după atacul asupra Damascului, Iranul a lansat de pe teritoriul său o salvă masivă de drone, rachete balistice și rachete de croazieră împotriva Israelului, un atac fără precedent în istoria celor două țări.

Israelul, împreună cu Statele Unite, Franța, Marea Britanie și Iordania în special, a opus un baraj de apărare aeriană care a interceptat „99%” din proiectile, potrivit Israelului.

Doar baza militară Nevatim din sudul Israelului a fost ușor lovită. Cu ocazia unei vizite la bază, luni, șeful Statului Major al armatei israeliene, Herzi Halevi, a promis un „răspuns” la atacul iranian.