Un incendiu, alimentat de temperaturi anormal de ridicate, a mistuit peste 500 de hectare de vegetație în estul Spaniei și a forțat evacuarea a 180 de persoane, au anunțat luni autoritățile, potrivit France Presse.

Incendiu în SpaniaFoto: Eric Renom/LaPresse / Shutterstock Editorial / Profimedia

Incendiul, care a izbucnit duminică la Tárbena, în regiunea Valencia, „este încă activ" după o noapte „complicată" pentru pompieri, au precizat serviciile regionale de urgență într-un mesaj pe rețeaua de socializare X.

Potrivit acestora, au ars „puțin peste 500 de hectare". „Aproximativ 180 de persoane au fost evacuate" în comunele Parcent și Tárbena, a explicat prefectul regiunii, Pilar Bernabé, la televiziunea publică.

Incendiul a fost alimentat de vânt și de temperaturile anormal de ridicate înregistrate în weekend în zonă, unde termometrul s-a apropiat de 30 de grade.

În toată Spania, temperaturile au depășit sâmbătă 30 de grade în 65 de stații gestionate de agenția spaniolă de meteorologie (Aemet), în special în nord, unde temperaturile sunt în general mai scăzute.

Potrivit Aemet, frecvența valurilor de căldură în Spania s-a triplat în ultimii zece ani.

În 2022, 300.000 de hectare au fost distruse de peste 500 de incendii în această țară, un record european, potrivit Sistemului european de informații privind incendiile forestiere (Effis). Anul trecut, această cifră a scăzut considerabil până la aproximativ 91.000 de hectare.