Organizația libaneză Hezbollah, susținută de Iran, a anunțat vineri că a tras „zeci de rachete” asupra unor poziții israeliene, în ceea ce a afirmat că este un răspuns la atacurile israeliene din sudul Libanului, potrivit AFP.

Atac Hezbollah contra IsraeluluiFoto: Captura Twitter

Luptătorii Hezbollah au atacat „poziții de artilerie inamice (...) cu zeci de rachete Katiușa”, a precizat mișcarea într-un comunicat, adăugând că acesta a fost „un răspuns la atacurile inamice asupra (...) satelor din sudul Libanului și a locuințelor civile”.

Forțele israeliene au interceptat vineri un baraj de 40 de rachete lansate de pe teritoriul libanez, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului, Daniel Hagari.

Hagari a precizat că nu au existat răniți, iar unele dintre rachete au căzut în zone deschise sau au căzut în Liban.

Anterior, IDF a declarat că apărarea aeriană a doborât două drone încărcate cu explozibil lansate de Hezbollah spre nordul Israelului, potrivit Times of Israel.

Sirenele au răsunat în timpul incidentului, inclusiv ca urmare a căderii de bucăți de metal de la interceptare.

Ultimele informații privind planurile iraniene posibile au venit de la doi oficiali americani citați de televiziunea CBS, care au precizat că un atac major al Teheranului împotriva Israelului ar putea avea loc încă de vineri și ar putea include peste 100 de drone și zeci de rachete care vor viza ținte militare din interiorul țării.

Oficialii au declarat că ar fi o provocare pentru israelieni să se apere împotriva unui atac de o asemenea amploare și, deși au susținut posibilitatea ca iranienii să opteze pentru un atac la scară mai mică pentru a evita o escaladare dramatică, se crede că represaliile sunt în orice caz iminente.

Israelul se pregătea deja, vineri, pentru un posibil atac din partea Iranului, în semn de răzbunare pentru uciderea unui membru de rang înalt al forțelor Quds ale Corpului Gardienilor Revoluției iraniene (IRGC) în Damasc, săptămâna trecută, într-un atac atribuit Israelului.

Potrivit presei israeliene, Forțele Armate israeliene (IDF) și Mossad au aprobat planurile pentru un atac asupra Iranului în cazul în care Israelul ar fi atacat de pe teritoriul iranian. În plus, coordonarea dintre armata americană și cea israeliană a crescut, au spus surse israeliene.

Sima Shine, expertă în securitate și fostă oficială Mossad, a declarat pentru CBS News că dacă Iranul alege să lovească direct Israelul, asta ar putea implica un atac complex cu rachete și drone, similar celui pe care forțele iraniene l-au lansat împotriva unei instalații petroliere saudite în 2019.

„Vor încerca să o facă asupra armatei sau a unor active militare”, a speculat Shine. „Dar întrebarea va fi legată de daune. Dacă vor fi multe persoane rănite, ucise sau rănite. Cred că există potențialul unei escaladări uriașe”, a spus ea, subliniind că, în opinia ei, niciuna dintre părți nu dorește de fapt un conflict regional.