Doi oficiali americani au declarat pentru CBS News că un posibil atac iranian asupra Israelului ar putea implica 100 de drone și zeci de rachete. Liderii militari și cei ai serviciului de informații externe din Israel au stabilit deja planul pentru un contraatac asupra teritoriului iranian, scrie publicația israeliană Ynet.com.

Ministrul iranian al Apărării și șeful armatei, inspectând dronele de fabricație iranianăFoto: Iranian Army Office / Zuma Press / Profimedia

Ultimele informații privind planurile iraniene posibile au venit de la doi oficiali americani citați de televiziunea CBS, care au precizat că un atac major al Teheranului împotriva Israelului ar putea avea loc încă de vineri și ar putea include peste 100 de drone și zeci de rachete care vor viza ținte militare din interiorul țării.

Oficialii au declarat că ar fi o provocare pentru israelieni să se apere împotriva unui atac de o asemenea amploare și, deși au susținut posibilitatea ca iranienii să opteze pentru un atac la scară mai mică pentru a evita o escaladare dramatică, se crede că represaliile sunt în orice caz iminente.

Israelul se pregătea deja, vineri, pentru un posibil atac din partea Iranului, în semn de răzbunare pentru uciderea unui membru de rang înalt al forțelor Quds ale Corpului Gardienilor Revoluției iraniene (IRGC) în Damasc, săptămâna trecută, într-un atac atribuit Israelului.

Potrivit presei israeliene, Forțele Armate israeliene (IDF) și Mossad au aprobat planurile pentru un atac asupra Iranului în cazul în care Israelul ar fi atacat de pe teritoriul iranian. În plus, coordonarea dintre armata americană și cea israeliană a crescut, au spus surse israeliene.

Sima Shine, expertă în securitate și fostă oficială Mossad, a declarat pentru CBS News că dacă Iranul alege să lovească direct Israelul, asta ar putea implica un atac complex cu rachete și drone, similar celui pe care forțele iraniene l-au lansat împotriva unei instalații petroliere saudite în 2019.

„Vor încerca să o facă asupra armatei sau a unor active militare”, a speculat Shine. „Dar întrebarea va fi legată de daune. Dacă vor fi multe persoane rănite, ucise sau rănite. Cred că există potențialul unei escaladări uriașe”, a spus ea, subliniind că, în opinia ei, niciuna dintre părți nu dorește de fapt un conflict regional.

Wall Street Journal: un atac iranian ar putea veni în 24-48 de ore

Publicația americană Wall Street Journal a scris tot vineri, citând o sursă bine informată, că un atac din Iran asupra nordului sau sudului Israelului este așteptat în următoarele 24-48 de ore. O altă sursă care susține că a fost informată de oficiali iranieni a declarat că regimul de la Teheran a discutat un plan de atac, dar nu a luat o decizie finală de a-l lansa.

Un oficial american a declarat pentru acest ziar că iranienii vor lovi probabil teritoriul israelian și nu obiective din străinătate.

Potrivit Wall Street Journal, IRGC a prezentat planurile operaționale opționale liderului suprem Ali Khamenei. Un consultant din cadrul Gărzilor a declarat că una dintre opțiuni este un atac cu rachete cu rază medie de acțiune.

În acest timp, conturile de social media afiliate IRGC au postat clipuri video care simulează un atac asupra reactorului nuclear Dimona din Negev și asupra aeroportului din Haifa. Un oficial iranian a declarat anterior că ar putea avea loc o lovitură asupra instalațiilor de desalinizare a apei și a centralelor electrice, în cazul în care Israelul ar riposta.

Alte variante ale unui atac iranian

Sursele citate de Wall Street Journal au declarat că planul iranian ar putea de asemenea include lovituri ale milițiilor din Irak și Siria, care au lansat deja astfel de atacuri împotriva Israelului încă de la începutul războiului.

De asemenea, Iranul și aliații săi ar putea lovi Înălțimile Golan sau chiar Gaza, pentru a evita să lovească Israelul în interiorul granițelor sale recunoscute la nivel internațional.

Un alt plan luat în considerare este un atac asupra unei ambasade israeliene, cu accent pe o misiune într-una dintre țările arabe, pentru a arăta că legăturile diplomatice cu Israelul, comentează cu un cost.

Oficialii din administrația Biden consideră în orice caz că Iranul plănuiește un atac aerian mai mare decât de obicei asupra Israelului, unul care va include probabil un amestec de rachete și lovituri cu drone, au declarat doi oficiali americani care au vorbit cu Politico sub protecția anonimatului.

Administrația Biden se așteaptă ca răspunsul Iranului să aibă loc în zilele următoare, posibil chiar în acest weekend, potrivit unuia dintre oficialii americani. „Suntem încă în acea fereastră” pentru un răspuns iranian, a spus al doilea oficial. Dar Iranul „căută să-l calibreze, astfel încât în ​​esență să nu-și exagereze mâna”.

Atacul asupra consulatului din Damasc

Un atac atribuit Israelului asupra unei clădiri a consulatului iranian din Damasc a ucis pe 1 aprilie un comandant de rang înalt al Forței Quds, marcând o escaladare bruscă a conflictului dintre Israel și Iran, pe fondul războiului din Gaza.

Patru oficiali israelieni au confirmat pentru New York Times că Israelul a fost la originea atacului, însă guvernul lui Benjamin Netanyahu a evitat să comenteze oficial incidentul.

Raidul din 1 aprilie a fost cel mai recent exemplu al unei campanii israeliene mai ample care vizează comandanți iranieni de rang înalt, precum și lideri ai grupărilor militante aliate ale Teheranului, inclusiv Hezbollah și Hamas.

Lovitura, au remarcat analiștii, a fost totuși diferită din două motive, ținta lovită - un complex diplomatic, și omul eliminat - Mohammad Reza Zahedi, un important comandant al Forței Quds a Corpului Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC).

Concret, atacul a vizat o clădire a consulatului adiacentă ambasadei iraniene din Damasc, distrugând clădirea și avariind complexul diplomatic.

Potrivit oficialilor și analiștilor, clădirea respectivă era folosită ca centru de comandă pentru operațiunile IRGC în Siria. Chiar și așa însă, lovirea unui complex diplomatic, sau chiar a unei clădiri semioficiale de alături, reprezintă o escaladare potențial semnificativă.