O.J. Simpson, fosta vedetă din NFL (Liga Națională de Fotbal American) care în anii 1990 a fost achitat de uciderea fostei sale soții și a prietenului acesteia, după un proces ce a captivat întreaga țară și a stârnit controverse aprinse, a murit la vârsta de 76 de ani, în urma unui cancer, potrivit unui anunț al familiei postat pe X, transmite Reuters.

O.J. Simpson, la o audiere în instanță în 2013Foto: Ethan Miller / AP / Profimedia

În postarea familiei pe contul de X al lui O.J. Simpson se precizează că acesta a murit miercuri, înconjurat de copiii și nepoții săi.

„Pe 10 aprilie, tatăl nostru, Orenthal James Simpson, a pierdut lupta sa cu cancerul. I-au fost alături copiii și nepoții săi”, a scris familia, care roagă totodată la respectarea intimității în această perioadă.

„Procesul secolului”

Născut la San Francisco pe 9 iulie 1947, O.J. Simpson a devenit celebru în anii '70 grație performanțelor sale la echipa Buffalo Bills. Personaj carismatic, el s-a bucurat de o imensă popularitate și după retragerea din NFL în 1979, cochetând cu actoria.

Dar, pe 12 iunie 1994, fosta sa soție Nicole Brown Simpson, cu care a fost căsătorit în perioada 1985-1992, a fost găsită moartă la Los Angeles într-o baltă de sânge, alături de prietenul său Ronald Goldman, și el asasinat.

După un proces răsunător, în 1995, un juriu din Los Angeles l-a achitat pe O.J. Simpson în acest caz de dublă crimă. „Procesul secolului”, așa cum a fost supranumit, a stârnit un val de indignare și tensiuni rasiale în Statele Unite.

Dar achitarea sa pe parte penală nu a împiedicat tragerea sa la răspundere pe parte civilă în 1997. El a fost condamnat să plătească peste 33 milioane dolari familiilor celor doi, lucru care însă nu s-a întâmplat niciodată.

O.J. Simpson, alături de fosta soție Nicole Brown, în 1982 (Foto: Oscar Abolafia / Everett / Profimedia)

Ajuns în spatele gratiilor

Dar „Juice”, aşa cum era cunoscut în perioada de glorie, a petrecut totuși nouă ani după gratii, el fiind condamnat în 2008 pentru jaf armat, amenințare și răpire, fapte comise cu un an înainte într-un hotel din Las Vegas. Sentința a fost de 33 de ani de închisoare, cu posibilitate de eliberare condiţionată după nouă ani. A fost eliberat în 2017, la vârsta de 70 de ani.