Evghenia Guțul, lidera Găgăuziei, regiunea puternic pro-rusă din Republica Moldova, a declarat într-o intervenție pentru presa rusă că o eventuală unire cu România ar însemna „moartea” pentru Moldova, relatează TASS.

Evghenia Gutul alaturi de presedintele Vladimir PutinFoto: Mikhail Metzel / Associated Press / Profimedia Images

„Pentru Moldova, aceasta este moartea. Și moartea limbii moldovenești, a culturii moldovenești. Moartea etniei moldovenești”, a declarat ea într-o intervenție la Pervîi Kanal, postul TV rusesc cu cea mai mare acoperire la nivel național, adăugând că în Rep. Moldova există partide politice care promovează „ideile de eliminare a statului moldovenesc”.

„De 30 de ani, forțele pro-române desfășoară o propagandă arzătoare în țara noastră. Și, din păcate, în primul rând, această propagandă este anti-moldovenească. Ei neagă moldovenilor dreptul de a fi numiți moldoveni, dreptul la propria cultură, obiceiuri, tradiții, dreptul la propria limbă”, a mai spus ea.

TASS, cea mai cunoscută agenție de presă a statului rus, adaugă că „după prăbușirea URSS, Moldova și-a declarat independența, dar politicienii din România vecină consideră teritoriul său parte a țării lor și promovează ideea unificării” și că „Bucureștiul susține partidele politice care militează pentru politici de unificare la Chișinău cu acordul tacit al guvernului Republicii Moldova”.

Cei de la Pervîi Kanal au intervievat-o pe Guțul după ce în cursul weeekendului aceasta a amenințat că Găgăuzia își va declara independența față de Republica Moldova, dacă aceasta va dori să se unească cu România.

„Dacă actualele autorităţi moldoveneşti optează pentru unificare (cu România), regiunea autonomă Găgăuzia nu va rămâne tăcută (...) Orice iniţiativă de unificare va presupune demararea imediată a procedurii de separare a Găgăuziei şi revenirea la republica independentă Găgăuzia”, a scris Guţul, care poartă titlul oficial de „bașcan”, pe canalul său de Telegram.

Declarația lui Ciolacu speculată de propaganda rusă

Guțul a reacţionat astfel la un mesaj al prim-ministrului Marcel Ciolacu transmis pe 27 martie, cu prilejul Zilei Unirii Basarabiei cu România.

Ciolacu a declarat la momentul respectiv că Ziua Unirii Basarabiei cu România drept „o sărbătoare de suflet a românilor de pe ambele maluri ale Prutului (...) în care marcăm actul istoric de la 27 martie 1918, prin care se împlinea voinţa românilor basarabeni de a reveni la patria mamă după un veac de ocupaţie ţaristă''.

Guţul a criticat declaraţia premierului român, afirmând că acesta „uită că în ţara noastră trăiesc şi moldoveni, ruşi, găgăuzi, bulgari şi alte zeci de naţionalităţi".

„Pentru marea majoritate a locuitorilor ţării noastre există o singură patrie, Moldova. Este casa noastră comună, în care reuşim să stabilim relaţii interetnice armonioase şi concordie civilă”, a adăugat ea.

Bașcana Găgăuziei s-a întâlnit cu Vladimir Putin luna trecută

Guțul s-a întâlnit pe 6 martie cu președintele rus Vladimir Putin la Soci, unde i-a transmis acestuia că „acțiuni ilegale” ale Republicii Moldova provoacă „instabilitate și destabilizare în Găgăuzia și în toată țara”.

„L-am informat pe Vladimir Vladimirovici despre fărădelegile autorităților din R. Moldova, care se răzbună pe noi pentru poziția noastră civică și loialitatea față de interesele naționale. Chișinăul ne ia pas cu pas atribuțiile, ne limitează bugetul și ne încalcă drepturile, provoacă instabilitate și destabilizare în Găgăuzia și în toată țara”, a scris Guţul pe contul său de Telegram, publicând o poză cu ea alături de președintele rus Vladimir Putin.

Potrivit acesteia, liderul rus a „promis că va sprijini Găgăuzia și poporul găgăuz în apărarea drepturilor, puterilor și pozițiilor noastre legitime pe arena internațională”.

Guţul este primul oficial din Republica Moldova care s-a întâlnit cu Vladimir Putin după 24 februarie 2022, atunci când liderul rus a ordonat invadarea Ucrainei, în condiţiile în care conducerea de la Chişinău a condamnat agresiunea militară rusă şi sprijină ţara vecină prin găzduirea refugiaţilor şi livarea de asistenţă umanitară.

Evghenia Guțul a câștigat alegerile din Găgăuzia, organizate în luna mai a anului trecut, cu susținerea Partidului ȘOR, declarat neconstituțional, și condus de oligarhul fugar Ilan Șor.