Oponenții premierului israelian Benjamin Netanyahu spun că 100.000 de oameni s-au adunat împotriva guvernului și au cerut un acord pentru ostatici din Gaza.

Protestatarii au aprins torțe în timpul unui protest la Tel Aviv. Zeci de mii de persoane au ieșit în stradă în tot Israelul în cel mai mare protest din 7 octombrie împotriva actualului guvern condus de Benjamin NetanyahuFoto: Eyal Warshavsky / Zuma Press / Profimedia

Mitingurile din Tel Aviv și alte orașe au avut loc după ce Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au recuperat cadavrul ostaticului Elad Katzir.

Protestatarii au scandat „alegeri acum” și „Elad, ne pare rău”, a informat presa locală. Târziu, poliția a dispersat cu forța mulțimea din Tel Aviv.

Protestatarilor antiguvernamentali li s-au alăturat familiile ostaticilor ținuți în Gaza. Manifestanții și-au exprimat frustrarea față de incapacitatea guvernului de a elibera cei aproximativ 130 de ostatici rămași în Gaza, deținuți de Hamas.

Sâmbătă dimineața, IDF a recuperat cadavrul lui Elad Katzir, care a fost capturat și dus în Gaza în timpul atacurilor Hamas din sudul Israelului din 7 octombrie. El a apărut în viață într-un videoclip cu ostatici lansat în ianuarie. "Elad Katzir a reușit să supraviețuiască trei luni în captivitate. Ar fi trebuit să fie cu noi astăzi. Ar fi putut să fie cu noi astăzi", a declarat protestatarul Noam Peri unui reporter BBC.

Organizatorii au spus că protestatarii s-au adunat în aproximativ 50 de locații din Israel. Aceste proteste sunt cele mai recente dintr-o serie prin care se cere demisia primului-ministru Netanyahu pentru că nu a reușit să elibereze ostaticii.

O mașină a intrat în mulțime la protestul de la Tel Aviv, rănind cinci persoane. Cauza incidentului a fost neclară.

Duminică - la exact șase luni de când atacurile Hamas au declanșat războiul din Gaza - negociatorii plănuiesc să se întâlnească la Cairo pentru a încerca să ajungă la o încetare a focului în războiul brutal.

Potrivit presei, directorul CIA Bill Burns și prim-ministrul Qatar Mohammed bin Abdulrahman Al Thani se vor alătura negociatorilor din Egipt, Israel și Hamas.

Atacurile Hamas din 7 octombrie au ucis aproximativ 1.200 de persoane, majoritatea civili.

Peste 33.000 de oameni au fost uciși în timpul ofensivei Israelului în Gaza de atunci, spune ministerul sănătății condus de Hamas - mulți dintre ei femei și copii.