Sora acestuia critică guvernul pe care îl consideră „laș” pentru că nu a ajuns la un acord de eliberare a ostaticilor la timp pentru a-l salva pe Elad, care a fost arătat în viață de două ori în videoclipurile de propagandă ale Jihadului Islamic Palestinian în Gaza, scrie Times of Israel.

Benjamin Netanyahu alaturi de Nadav Argaman in perioada in care acesta conducea Shin BetFoto: GIL COHEN-MAGEN / AFP / Profimedia

Armata israeliană a spus că, potrivit informațiilor sale, Katzir, în vârstă de 47 de ani, a fost „ucis în captivitate de grupul terorist Jihad Islamic Palestinian”.

Operațiunea de recuperare a cadavrului a fost efectuată de Brigada Commando, în urma informațiilor furnizate de agenția de securitate Shin Bet și de Direcția de Informații Militare a IDF.

„În urma unei proceduri de identificare efectuată peste noapte de oficialii medicali de la Centrul Național de Medicină Legală, reprezentanții IDF și Shin Bet au informat familia regretatului Elad Katzir despre recuperarea cadavrului său”, a spus armata.

IDF și Shin Bet spun că „își exprimă cele mai profunde condoleanțe familiei”

Katzir a fost printre cele 253 de persoane răpite de teroriştii conduşi de Hamas în timpul atacului din 7 octombrie. Operatorii Jihadului Islamic Palestinian l-au luat din casa lui din Kibbutz Nir Oz împreună cu părinții săi. În decembrie, Jihadul Islamic a publicat un videoclip de propagandă care îi arată pe Katzir și un alt ostatic, Gadi Mozes, în viață.

Un al doilea videoclip cu Katzir a fost publicat la începutul lunii ianuarie. DF a estimat că Katzir a fost ucis de către răpitorii săi la jumătatea lunii ianuarie, la puțin timp după publicarea celui de-al doilea videoclip. Katzir, după ce a fost ucis, a fost îngropat în tabăra de refugiați Khan Younis din sudul Gazei, într-un loc folosit de agenții teroriști.

Informații despre mormânt au fost obținute în urmă cu aproximativ o săptămână, cu confirmarea finală a locației primite vineri seara. În câteva ore, trupele unităților de comando au ajuns la fața locului, au exhumat cadavrul și au adus cadavrul înapoi în Israel pentru identificare. Nu au existat răniți în timpul operațiunii.

Ar fi putut fi salvat

Cu puțin timp înainte de anunțul IDF, sora lui Katzir a postat că trupul fratelui ei a fost recuperat. Într-o postare furioasă, ea a învinuit guvernul că nu a obținut un acord de eliberare a ostaticilor la timp pentru a-l salva.

Carmit Palty Katzir a scris pe Facebook că familia ei a fost anunțată că trupul său a fost extras din Fâșia Gaza și va fi îngropat în Kibbutz Nir Oz. „Elad a fost adus în Israel aseară, după ce a fost ucis în captivitate”, a scris ea, adăugând că purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israelului va anunța „operațiunea curajoasă de salvare”.

„Purtătorul de cuvânt al IDF nu vă va spune că prim-ministrul, cabinetul și IDF nu au idee unde sunt majoritatea ostaticilor, în viață și uciși. Nu vă va spune că nu au cum să-i protejeze pe ostatici, chiar și atunci când știu unde sunt”, a adăugat ea în postare, susținând că fratele ei „ar fi putut fi salvat dacă o înțelegere s-ar fi încheiat la timp".

Adresându-se guvernului „laș”, ea spune: „Uitați-vă la voi înșivă în oglindă și vedeți dacă mâinile voastre nu au vărsat acel sânge. Mai aveți 133 de ostatici de răscumpărat. Între timp, discuțiile indirecte între Israel și Hamas pentru a ajunge la un nou acord sunt în curs de desfășurare în Egipt, dar s-au blocat pe fondul acuzațiilor reciproce.

Părinții lui Elad, Hanna și Avraham „Rami” Katzir, se aflau în camera lor închisă când teroriștii Hamas au atacat comunitatea. Câteva ore mai târziu, familia a aflat că tatăl lor, Rami, a fost ucis în camera închisă și Hanna a dispărut. Elad, care era principalul îngrijitor al părinților săi, a reușit să-i spună surorii lui Carmit că teroriștii au intrat în casă.