Principalul acuzat în procesul atentatului de la Târgul de Crăciun din Strasbourg, în estul Franţei, a fost condamnat joi seară la 30 de ani de închisoare pentru că l-a ajutat pe jihadistul care a comis atacul să îşi procure o armă, anunță agenția AFP, citată de Agerpres.

Atentatul de la targul de Craciun din Strasbourg a socat Franta in 2018Foto: Alain JOCARD / AFP / Profimedia

Atentatul a făcut cinci morţi şi 11 răniţi pe 11 decembrie 2018. Audrey Mondjehi, un ivorian de 42 de ani, a fost găsit vinovat de conspiraţie teroristă, din cauza „foarte strânsei apropieri” cu atacatorul, Chérif Chekatt, ucis de poliţie, şi pentru că „era conştient de radicalizarea lui violentă”, a declarat preşedintele Curţii speciale din Paris.

În schimb, Audrey Mondjehi a fost găsit nevinovat de „complicitate” la asasinate şi tentativă de asasinate teroriste, deoarece, dacă „ştia că proiectul criminal al lui Chérif Chekatt este în curs de elaborare”, el „nu cunoştea modalităţile precise” pentru a-l duce la îndeplinire, a estimat curtea, special alcătuită din magistraţi profesionişti.

Christian H. şi Frédéric B., urmăriţi penal pentru că au jucat, de asemenea, un rol de intermediar, dar de o importanţă mai mică, au fost găsiţi vinovaţi de asociere infracţională de drept comun.

Ei au fost condamnaţi la cinci ani de închisoare, dintre care şase luni cu suspendare, şi, respectiv, patru ani, dintre care un an cu suspendare. Întrucât partea fermă a pedepsei lor este acoperită de timpul petrecut în arest preventiv, ei nu se vor întoarce la închisoare.

Un al patrulea acuzat, Stéphane B., a fost achitat. Instanţa a considerat că nu i se poate atribui „nicio participare activă” la fapte.