Poliția finlandeză a declarat miercuri că băiatul de 12 ani care a împușcat mortal un coleg al său de clasa a șasea și a rănit grav alți doi la o școală din localitatea Vantaa a fost o victimă a bullying-ului și că acesta a fost mobilul atacului, relatează Reuters.

Candele la scoala Viertola unde a avut loc ataculFoto: Markku Ulander / Shutterstock Editorial / Profimedia

Băiatul a mers marți cu revolverul unei rude la școala Viertola din Vantaa, o localitate din apropierea capitalei Helsinki, și a împușcat 3 colegi în vârstă de 12 ani, amenințând și alții. El fusese transferat la această școală la începutul anului, potrivit anchetatorilor.

Guvernul le-a cerut miercuri finlandezilor să țină o zi de doliu și a ordonat coborârea în bernă a steagurilor de pe clădirile publice în semn de respect pentru copilul decedat. Ceilalți doi copii răniți încă se află în spital.

„Tocmai am aflat astăzi că a existat bullying în spatele acestei tragedii”, a declarat detectivul-șef Marko Sarkka, care conduce ancheta asupra atacului, pentru Reuters.

Anchetatorii au notat într-un comunicat de presă separat că au confirmat că minorul care a comis atacul a fost o victimă a bullying-ului, însă nu a precizat dacă acesta a căutat să împuște anumiți colegi ai săi.

Agenția Reuters notează că în Finlanda, o țară cunoscută pentru rezultatele sale în domeniul educației, incidența cazurilor de bullying este în creștere, în jur de 8,6% din elevii cu vârsta de aproximativ 12 ani spunând acum că sunt victime ale hărțuirii și agresiunii. Acest procent era de 7,2% în 2019, potrivit unor sondaje efectuate de institutul de sănătate publică THL.

Poliția finlandeză încă încearcă să afle cum a reușit băiatul să pună mâna pe arma cu care a comis atacul

Anchetatorii au mai declarat miercuri că încă investighează modul în care băiatul care a comis atacul a reușit să obțină arma rudei sale, dar că acest lucru face obiectul unei investigații separate privind încălcarea regimului armelor și munițiilor.

După împușcături mortale la școli în 2007 și 2008, Finlanda și-a înăsprit legislația privind deținerea de arme și în 2019 a introdus un test de aptitudini pentru emiterea permiselor. Vârsta minimă pentru deținerea unei arme a fost majorată și ea de la 18 la 20 de ani.

În Finlanda, o țară în care vânătoarea și tirul sportiv sunt populare, există 1,5 milioane de arme înregistrate și aproximativ 430.000 de proprietari la o populație de aproximativ 5,6 milioane de locuitori.

Poliția finlandeză a mai precizat că ceilalți doi elevi împușcați marți au suferit răni care le pun în pericol viața. Nu au fost oferite detalii privind identitatea lor sau a atacatorului, însă ministerul kosovar al afacerilor externe a precizat într-o postare pe Facebook că unul dintre copiii răniți este o fată din Kosovo.