Un incident armat a avut loc marți la o școală din Vantaa, în Finlanda, a anunțat poliția finlandeză într-un comunicat, potrivit agenției Reuters. Vantaa este un oraș ce face parte din zona metropolitană Helsinki, fiind la nord de capitala finlandeză.

Mașini ale poliției finlandezeFoto: Lauri Heino / Lehtikuva / Profimedia
  • UPDATE 13:24 Unul dintre cei copii răniți și duși la spital a murit, potrivit poliției. Toți cei implicați sunt finlandezi și nu este clar încă motivul atacului, au transmis autoritățile.
  • UPDATE 12:03 Trei copii în vârstă de 12 ani au fost împușcați și răniți, iar suspectul, tot de 12 ani, a fost arestat preventiv, a anunțat poliția. Victimele au fost transportate la spital. Arestarea a avut loc în mod pașnic, iar atât suspectul, cât și arma se află acum în custodia poliției.
  • UPDATE 10:49 Cel care a tras era minor, alți trei elevi au fost răniți, potrivit poliției finlandeze. Directorul școlii a spus că nu mai există niciun pericol imediat.

„Poliția se află la fața locului și investighează incidentul. Trecătorii sunt rugați să nu se apropie de zonă și să rămână în casă. Ușa nu trebuie deschisă străinilor", a precizat poliția într-un prim comunicat privind acest caz.

Mai multe persoane au fost rănite în incidentul armat de marți dimineață, un suspect a fost arestat, a precizat ulterior poliția finlandeză.

Potrivit ziarului finlandez Helsingin Sanomat, focurile de armă au fost trase la școala Viertola, unde învață aproximativ 800 de elevi de clasele I - IX. În această unitate de învățământ există circa 90 de angajați.

Nu este primul atac armat dintr-o școală finlandeză

Atacurile anterioare din școlile finlandeze au atras atenția asupra politicilor finlandeze privind armele de foc, notează Reuters.

În 2007, Pekka-Eric Auvinen a împușcat mortal șase elevi, asistenta școlii, directorul și apoi a folosit pistolul pe el însuși la liceul Jokela, în apropiere de Helsinki.

Un an mai târziu, în 2008, Matti Saari, un alt elev, a deschis focul la o școală profesională din Kauhajoki, situată în nord-vestul Finlandei. El a ucis nouă elevi și un membru al personalului înainte de a se sinucide.

Finlanda și-a înăsprit legislația privind armele de foc în 2010, introducând un test de aptitudini pentru toți solicitanții de permise de port-armă. De asemenea, limita de minimă de vârstă pentru solicitanți a fost modificată de la 18 la 20 de ani.

În această țară de 5,6 milioane de locuitori, unde vânătoarea și tirul la țintă sunt populare, există peste 1,5 milioane de arme de foc legale și aproximativ 430 000 de deținători de licențe de portarmă