Papa Francisc l-a descris pe predecesorul său, Benedict al XVI-lea, ca fiind un papă de tranziţie, spunând că acesta a fost singurul candidat posibil pentru a prelua mandatul papal în urma transformărilor din perioada fostului lider de la Vatican Ioan Paul al II-lea, informează agenția DPA, citată de Agerpres.

Papa Francisc si fostul papa Benedict al XVI-leaFoto: Vandeville Eric / Abaca Press / Profimedia Images

Cardinalul german Joseph Ratzinger, devenit papa Benedict al XVI-lea, era singurul candidat care putea să devină pontif în momentul în care a fost ales un nou papă în 2005, a declarat Francisc, actualul lider spiritual al Bisericii Catolice, într-un fragment dintr-o carte care urmează să fie publicată miercuri în limba spaniolă.

„După revoluţia lui Ioan Paul al II-lea, care a fost un suveran pontif dinamic, foarte activ, care a luat iniţiativa, care a călătorit... aveam nevoie de un papă care să menţină un echilibru sănătos, un papă de tranziţie”, a declarat papa Francisc, referindu-se la desemnarea ca papă a cardinalului Joseph Ratzinger.

În alegerile papale de atunci, unii cardinali au încercat să blocheze alegerea lui Ratzinger, a spus papa Francisc într-o carte scrisă de corespondentul de la Vatican al ziarului spaniol ABC.

La vremea respectivă, cardinalii au adus în discuţie şi numele său, dar, „dacă ar fi ales pe cineva ca mine, cineva care creează mult haos, nu aş fi reuşit să realizez nimic. În acel moment, ar fi fost imposibil”, a spus papa Francisc, citat în cartea intitulată „El Sucesor” („Succesorul”).

Papa emerit Benedict al XVI-lea, născut Joseph Ratzinger în Bavaria în 1927, a fost papă din 2005 şi până la demisia sa neaşteptată din 2013. A murit în 2022 la vârsta de 95 de ani.

Succesorul său este fostul cardinal argentinian Jorge Bergoglio, devenit papă în 2013 şi care foloseşte de atunci numele de Francisc.