Salwan Momika, irakianul refugiat în Suedia care a stârnit un val de indignare anul trecut după ce a ars copii ale Coranului, a anunțat miercuri că a părăsit această țară pentru a merge în Norvegia, după ce i-a fost revocat permisul de ședere, transmite France Presse.

Salwan Momika, unul dintre cei doi organizatori ai protestului de la StockholmFoto: Jonathan Nackstrand / AFP / Profimedia Images

Momika, un creștin irakian care a ars în mod repetat copii ale Coranului în vara anului 2023 în Suedia, a declarat pentru AFP că a ajuns în Norvegia, unde vrea să ceară azil.

„Am părăsit Suedia din cauza persecuțiilor pe care le-am suferit din partea instituțiilor guvernamentale", a declarat Momika.

Acțiunile sale au stârnit proteste și dezaprobări în numeroase țări musulmane. În Irak, demonstranții au atacat de două ori ambasada Suediei din Bagdad în luna iulie, dând foc clădirii la a doua încercare.

Guvernul suedez a condamnat profanarea Coranului, dar a subliniat importanța legilor privind libertatea de întrunire și de exprimare pe teritoriul său.

În august, serviciile de informații suedeze au ridicat nivelul de alertă de risc terorist la patru pe o scară de cinci după demonstrațiile din străinătate, apreciind că Suedia a devenit o „țintă prioritară".

Agenția suedeză pentru migrație a revocat permisul de ședere al lui Momika în octombrie, invocând informații false în cererea sa inițială, dar i-a acordat un permis temporar deoarece nu a putut să-l trimită înapoi în Irak.

Cu o lună mai devreme, Irakul solicitase extrădarea sa din cauza profanării Coranului.

„Suedia a devenit o amenințare pentru mine pentru decizia de a mă expulza și amenințarea de a mă extrăda", a adăugat Momika, calificând libertatea de exprimare și protecția drepturilor omului în Suedia drept „o mare minciună".