Salwan Momika, un irakian refugiat în Suedia, responsabil de mai multe profanări ale Coranului, a fost interogat marți de poliția suedeză în cadrul unei cereri de extrădare din partea Irakului, au declarat marți pentru AFP Momika și avocatul său.

Salwan Momika, unul dintre cei doi organizatori ai protestului de la StockholmFoto: Jonathan Nackstrand / AFP / Profimedia Images

„Irakul cere extrădarea mea pentru a putea fi judecat în Irak în conformitate cu legea islamică, deoarece am ars Coranul în Suedia”, a declarat el.

Salwan Momika a stârnit un val de indignare internațională în iunie, când a ars și călcat în picioare Coranul în fața celei mai mari moschei din Stockholm, în prima zi a Eid al-Adha, o sărbătoare celebrată de musulmanii din întreaga lume.

Reacționând la gestul său, demonstranții au intrat pentru scurt timp în ambasada Suediei din Bagdad.

„Irakul vrea să-l extrădeze pentru că a ars un Coran în fața unei moschei în iunie. Dar legea prevede că, pentru a fi extrădat, trebuie să fie vorba de o infracțiune atât în Suedia, cât și în Irak”, a declarat pentru AFP avocatul său, David Hall.

„Dar nu este o infracțiune în Suedia, deci nu este posibil ca Suedia să îl extrădeze”, a adăugat el după audierea clientului său.

„Nu știu de ce Irakul se obosește cu o astfel de cerere. Sunt convins că guvernul irakian știe acest lucru”, a adăugat el.

Potrivit avocatului, procurorul care se ocupă de caz ar trebui să se adreseze Curții Supreme, care se va pronunța asupra cererii de extrădare. Un astfel de proces poate dura între câteva săptămâni și câteva luni, potrivit lui David Hall.

Momika a dat asigurări că va „depune o plângere împotriva ministrului irakian de externe Fouad Hussein, deoarece a comis o crimă politică împotriva mea”, cu referire la această cerere de extrădare.

După o altă profanare a Coranului, în iulie, Irakul a ordonat expulzarea ambasadorului suedez la Bagdad și suspendarea licenței gigantului suedez de echipamente de telecomunicații Ericsson în această țară.

Guvernul suedez a condamnat profanarea Coranului, dar subliniază că pe teritoriul său predomină libertatea de exprimare și de întrunire.

La jumătatea lunii august, Suedia a decis să ridice nivelul de alertă teroristă, considerând că amenințarea atentatelor „va persista pentru o perioadă lungă de timp”.

Guvernul analizează modalitățile legale de interzicere a demonstrațiilor în timpul cărora sunt profanate cărțile religioase, dar nu este sigur că va găsi o majoritate pentru a-și schimba legislația în acest sens.

Citește și: