Serviciile speciale poloneze au percheziţionat miercuri, a doua zi consecutiv, locuinţe ale unor foşti oficiali de stat din fostul partid de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), a anunţat un purtător de cuvânt al procuraturii, citat de Reuters și Agerpres.

Fostul ministru polonez al justiei Zbigniew ZiobroFoto: Hubert Mathis / Zuma Press / Profimedia Images

Agenţii au percheziţionat camera dintr-un hotel al parlamentului ocupată de fostul viceministru al justiţiei Michal Wos şi o casă care aparţine familiei fostului ministru al justiţiei Zbigniew Ziobro. Wos a afirmat că i-a fost percheziţionat şi domiciliul din afara Varşoviei.

Marţi, fuseseră efectuate percheziţii la domiciliul lui Ziobro, iar procuratura a comunicat că au fost reţinuţi patru suspecţi - trei din ministerul justiţiei şi un beneficiar al fondurilor deturnate.

Ancheta vizează o presupusă deturnare a unor sume din Fondul pentru Justiţie, constituit pentru sprijinirea victimelor infracţiunilor. Un fost preşedinte al Biroului Suprem de Audit a declarat miercuri în faţa unei comisii parlamentare că deţine probe conform cărora din fondul respectiv s-au cheltuit 25 de milioane de zloţi (circa 5,8 milioane de euro) pentru achiziţionarea software-ului de spionaj informatic Pegasus.

Presa poloneză a scris că PiS a deturnat fonduri pentru a-și fideliza alegătorii

Guvernul de la Varşovia susţine că instrumentul respectiv a fost folosit în precedentul mandat împotriva unor politicieni din actuala putere, aflaţi atunci în opoziţie. Presa poloneză a publicat articole conform cărora fondurile au fost folosite şi pentru atragerea electoratului rural al PiS prin cheltuieli cum ar fi achiziţionarea de autospeciale de pompieri sau de echipamente pentru asociaţiile de casnice.

PiS a fost înlăturat de la putere după opt ani, în urma alegerilor din octombrie 2023, de o coaliţie de formaţiuni pro-europene conduse de Platforma Civică a actualului premier Donald Tusk.

Noul guvern susţine că procurorii sunt acum eliberaţi de influenţele politice şi îi vor trage la răspundere pe cei care au încălcat legea sub regimul PiS. Ziobro a fost arhitectul unor reforme judiciare considerate de critici ca dăunătoare pentru independenţa instanţelor.

El a respins deja toate acuzaţiile care i se aduc, iar marţi seara a afirmat că percheziţiile sunt „ilegale, o implementare a ordinelor politice ale lui Donald Tusk şi ale lui Bodnar” (n.red. - ministrul justiţiei Adam Bodnar) şi „un spectacol de banditism şi ilegalitate”.