Liderul opoziției poloneze, Donald Tusk, a denunțat marți „cea mai mare și mai profundă criză pentru democrație” din această țară de la căderea comunismului încoace, după ce au apărut informații conform cărora guvernul își spionează oponenții.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Acest lucru este fără precedent în istoria noastră”, a declarat fostul șef al Consiliului European. „Aceasta este cea mai mare, cea mai profundă criză pentru democrație din 1989 încoace”, a insistat el.

Tusk a cerut o anchetă parlamentară cu privire la acuzațiile conform cărora software-ul spion Pegasus a fost folosit împotriva lui Krzysztof Brejza, membru al partidului său, care i-a coordonat campania electorală din 2019.

Polonia a respins marţea trecută acuzaţiile că ar fi folosit în scopuri politice programul de spionaj Pegasus, după ce un cunoscut avocat care se opune guvernului naţional-populist şi o procuroare au declarat că au fost vizaţi de acest program, informează AFP.

"Insinuarea că serviciul polonez a folosit metode operaţionale în scopuri politice este nejustificată", a declarat Stanislaw Zaryn, purtătorul de cuvânt al ministerului serviciilor secrete.

Roman Giertych, un avocat implicat în mai multe cazuri împotriva partidului de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), a declarat pentru cotidianul Gazeta Wyborcza că Polonia foloseşte programe spion "pentru a lupta împotriva opoziţiei democratice".

"Folosirea acestui tip de program pentru a lupta împotriva opoziţiei elimină complet sensul alegerilor democratice", a spus el, explicând că programul spyware a fost folosit înainte de alegerile din 2019.

Ewa Wrzosek, procuroare şi figură a opoziţiei, a spus, de asemenea, că au fost folosite programe de spionaj împotriva ei şi a susţinut că a fost alertată de Apple.

Citizen Lab, un laborator de monitorizare a securităţii cibernetice cu sediul în Canada, a confirmat utilizarea Pegasus împotriva celor doi."Am efectuat aceste investigaţii şi am confirmat celor două persoane că au fost infectate în mod repetat cu programul de spionaj Pegasus", a declarat pentru AFP John Scott Railton, cercetător principal la Citizen Lab.

Odată instalat într-un telefon mobil, Pegasus permite accesul la mesageria şi datele utilizatorului, dar şi activarea dispozitivului de la distanţă pentru a capta sunete sau imagini.

Presa poloneză a numit acest scandal „Polish Watergate”, cu referire la scandalul la scandalul din Statele Unite care a dus la demisia președintelui Richard Nixon. Prim-ministrul Mateusz Morawiecki a spus că „nu cunoaște” vreo interceptare telefonică, dar a adăugat că, dacă sunt confirmate informațiile, acestea s-ar putea dovedi a fi „probabil” opera serviciilor secrete străine.

Canalul privat de televiziune polonez TVN a raportat în 2019 că agenţia de stat anticorupţie CBA a cheltuit 7,6 milioane de euro pe programe de spionaj pentru telefoane.

Stanislaw Zaryn a declarat că activităţile de control operaţional s-au desfăşurat în conformitate cu legea, numai după obţinerea acordului procurorului general şi a unei hotărâri judecătoreşti. El nu a confirmat şi nici nu a infirmat dacă Polonia a folosit Pegasus.

Contactat de AFP, proprietarul israelian al Pegasus a spus că acesta a fost vândut doar "agenţiilor legitime de aplicare a legii care folosesc aceste sisteme în baza unor mandate pentru a lupta împotriva infractorilor, teroriştilor şi a corupţiei".

"Atât timp cât o ţară democratică din punct de vedere legal, printr-un proces echitabil, foloseşte instrumente pentru a investiga o persoană suspectată că a comis o infracţiune, acest lucru nu ar fi în niciun caz considerat un abuz al acestor instrumente'", a declarat un purtător de cuvânt al grupului NSO pentru AFP.

La începutul anului, Ungaria era singura ţară din UE citată de un consorţiu de jurnalişti de investigaţie ca potenţial utilizator al programului de spionaj Pegasus, cu sute de ţinte printre care jurnalişti, avocaţi şi alte persoane publice.

Un înalt oficial al partidului de guvernământ Fidesz din Ungaria, Lajos Kosa, a confirmat luna trecută că ţara sa a folosit acest software.