Tatiana Moskalkova, comisarul rus pentru drepturile omului, a declarat marți că torturarea suspecților arestați pentru comiterea atacului terorist de la Crocus City Hall este „absolut inacceptabilă”, relatează Reuters.

Suspecții în cazul atacului armat de la Moscova au fost reținuți pentru două luniFoto: Alexander Zemlianichenko / AP / AA/ABACA / Abaca Press / Alexander Zemlianichenko / Olga MALTSEVA / AFP / Profimedia

Ea a făcut comentariul pentru agenția de stat TASS după ce înregistrările video de luni, când cei 4 presupuși atacatori au fost aduși în fața unui tribunal din Moscova, au arătat că ei au fost bătuți și torturați în timpul detenției.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat, la câteva ore după atac că toți cei patru suspecți au fost reținuți în regiunea Briansk. Trei dintre ei și-au recunoscut luni vinovăția în fața instanței în timp ce al patrulea a fost adus în sala de judecată inconștient.

Toți cei 4 aveau deja răni vizibile încă de duminică, prima zi în care au compărut în fața instanței.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, nu a dorit să răspundă luni la întrebarea dacă aceștia au fost torturați în timpul interogatoriului. El a fost întrebat despre acest subiect în timpul conferinței sale zilnice de presă.

Întrebat cu privire la acest subiect de către TASS, comisarul rus pentru drepturile omului a subliniat că torturarea deținuților și inculpaților nu este permisă de legislația rusă.

Folosirea torturii este interzisă de Constituția rusă

„În pofida faptului că reținerea criminalilor poate fi foarte importantă și a faptului că legea penală stipulează că acțiunile vătămătoare întreprinse în timpul arestărilor nu atrag răspunderea penală, folosirea torturii asupra deținuților și inculpaților este absolut inacceptabilă”, a declarat Tatiana Moskalkova.

Ea a adăugat că orice acțiuni procedurale și operaționale trebuie întreprinse în conformitate cu legea.

În pofida faptului că s-a retras din numeroase tratate internaționale după declanșarea războiului din Ucraina, Rusia încă este una dintre țările care aderă la Convenția ONU împotriva torturii.

Folosirea torturii este interzisă și de către Constituția Rusiei, însă mai multe anchete ONU desfășurate după începerea invaziei au documentat utilizarea acesteia pe scară largă atât împotriva prizonierilor de război, cât și împotriva civililor din teritoriile ocupate.

Un raport publicat de ONU încă din septembrie 2022 arăta că forțele și autoritățile de ocupație rusești folosesc tortura, violurile, execuțiile extrajudiciare și deportările ca instrumente de terorizare a populației civile.