Viețile prizonierilor politici din Rusia sunt în pericol, ca urmare a decesului opozantului rus Alexei Navalnîi într-o colonie penitenciară din Siberia, a declarat soția disidentului Vladimir Kara-Murza, potrivit Reuters.

Vladimir Kara-MurzaFoto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Kara-Murza, care a condamnat războiul declanșat de Rusia în Ucraina și a militat pentru sancțiuni internaționale împotriva Moscovei, a fost condamnat în aprilie 2023 la 25 de ani de închisoare pentru trădare, cea mai mare pedeapsă primită dintre toți opozanții ruși. El a negat acuzațiile și a spus că este victima unui „proces de tip stalinist”.

„Înțeleg că viețile multor persoane care se află astăzi după gratii din cauza opoziției față de regim, multe viețe sunt în pericol”, a declarat Evghenia Kara-Murza, director al Fundației Rusia Liberă, o organizație a societății civile.

„Nu este vorba doar de viața soțului meu care este un vechi opozant al regimului, dar și de viețile unor opozanți puternici și vocali ai lui Vladimir Putin”, a afirmat soția lui Vladimir Kara-Murza.

Alexei Navalnîi, considerat cel mai acerb critic al lui Vladimir Putin din interiorul Rusiei, a murit pe 16 februarie într-o colonie penitenciară unde a fost mutat după ce a fost condamnat la 19 ani de închisoare. Susținătorii opozantului au acuzat că acesta a fost ucis. Kremlinul a respins orice implicare în moartea lui Navalnîi.

Evghenia Kara-Murza a subliniat că, pe lângă soțul său, în pericol sunt și Alexandra Skochilenko, încarcerat pentru că a protestat împotriva războiului prin schimbarea etichetelor din magazine cu mesaje împotriva războiului, și Alexei Gorinov, un consilier local din Moscova arestat pentru că a criticat decizia de a invada Rusia.

Vladimir Kara-Murza, care suferă de problemele neurologice după ce a fost otrăvit de două ori, a fost transferat într-o colonie penitenciară din Siberia în ianuarie, unde a fost plasat în izolare.

„Acum este ținut de aceiași oameni care au încercat să-l ucidă de două ori în trecut”, a precizat Evghenia Kara-Murza.

Potrivit ei, opozantul se află acum încarcerat într-o celulă mică de șase metri pătrați, cu un pat lipit de perete în timpul zilei, pentru a-l împiedica să stea întins în timpul zilei, și un scaun fără spătar. El nu are voie să primească vizite și nici apeluri telefonice.

Ultimul apel telefonic pe care a avut voie să-l primească Vladimir Kara-Murza a fost în decembrie 2023 când a primit dreptul să vorbească 15 minute cu cei trei copii ai săi.

---

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro.