Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a salutat duminică „victoria răsunătoare” a lui Vladimir Putinla alegerile prezidențiale din Rusia, în timp ce televiziunea de stat a evidențiat „sprijinul colosal” de care se bucură liderul Kremlinului care ar strânge mai mult de 87% din voturi, potrivit unui exit-poll și rezultatelor parțiale, relatează AFP.

Dmitri MedvedevFoto: Dmitry Astakhov / AP / Profimedia

„Îl felicit pe Vladimir Putin pentru victoria sa răsunătoare”, a scris Medvedev, vicepreședintele consiliul de securitate rus și care a deținut președinția din 2008 până în 2012, avându-l pe Vladimir Putin ca prim-ministru.

Asta, în contextul în care numeroşi ruşi din întreaga lume au participat în ultima zi a alegerilor prezidenţiale din Rusia la acţiunea iniţiată de opoziţia rusă „Prânz împotriva lui Putin”.

Putin a obținut 87,97% din voturi, după prelucrarea a 24,4% din voturi, arată primele date ale Comisiei Electorale din Rusia.

Rezultatele parțiale înseamnă că Putin, în vârstă de 71 de ani, își va asigura cu ușurință un nou mandat de șase ani, care i-ar permite să-l depășească pe Iosif Stalin și să devină cel mai longeviv lider al Rusiei de peste 200 de ani.

Marja de victorie a lui Putin a fost cea mai bună de până acum, depăşind cea mai mare marjă de 76,7% din cele patru alegeri anterioare, în 2018, potrivit News.ro.

Ce scoruri a obținut până acum Vladimir Putin la alegerile prezidențiale la care a participat în Rusia

  • 2000 - Alegeri prezidențiale - 53,4%
  • 2004 - Alegeri prezidențiale - 71,9%
  • 2012 - Alegeri prezidențiale - 63,6%
  • 2018 - Alegeri prezidențiale - 76.69%
  • 2024 - Alegeri prezidențiale - 88%* (*numărătoare parțială)