Susținătorii liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi, care a murit luna trecută într-o închisoare de lângă Cercul Arctic, au fost îndemnați să participe duminică la un protest la secțiile de votare din Rusia în ultima zi de vot din cadrul alegerilor prezidențiale. Presa rusă independentă relatează că s-au format cozi mari la misiunile diplomatice ruse din lume. De asemenea, mai multe persoane care au venit în semn de protest la secțiile de votare la ora 12 au fost reținute în Rusia.

Oameni stau la coadă în fața unei secții de votare în timpul alegerilor prezidențiale din Rusia, la Moscova,. Opoziția rusă a făcut apel la populație să se îndrepte spre secțiile de votare pe 17 martie 2024, la prânzFoto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

În ciuda avertismentului Procuraturii, opoziţia rusă și-a menţinut apelul numit „Amiază fără Putin", care constă în a merge duminică la uşile secţiilor de votare la orele locale 12:00 pentru a-şi arăta respingerea faţă de şeful de la Kremlin, acţiune care a fost susţinută înainte de moartea sa de liderul opoziţiei, Alexei Navalnîi, iar acum de văduva acestuia, Iulia.

Prezența la vot la alegerile prezidențiale din Rusia a ajuns duminică la 67,54%, depășind nivelul din 2018 cu câteva ore înainte de încheierea scrutinului, potrivit agenției de presă TASS, citată de Reuters.

Prezența la vot, mai mare decât în 2018

Prezența la vot în 2018 a fost de 67,5%.

Cea mai mare prezență la vot la un scrutin prezidențial din Rusia a fost înregistrată în iunie 1991, când prezența a ajuns la 74,7%.

Jurnaliştii Reuters au observat o uşoară creştere a fluxului de alegători, în special de tineri, la prânz, la unele secţii de votare din Moscova şi Ekaterinburg, cu cozi formate de câteva sute de persoane, dintre care unii au spus că protestează, potrivit News.ro.

Leonid Volkov, un consilier al lui Navalnîi aflat în exil, care a fost atacat cu un ciocan săptămâna trecută la Vilnius, a estimat că sute de mii de oameni au venit la secţiile de votare din Moscova, Sankt Petersburg, Ekaterinburg şi alte oraşe.

Peste 50 de ruși reținuți în ultima zi a alegerilor

Cel puțin 50 de persoane din 14 orașe au fost reținute în timp ce votau la alegerile prezidențiale din Rusia, potrivit grupului pentru drepturilor omului OVD-Info, notează Meduza.

Potrivit activiștilor pentru drepturile omului, cel mai mare număr de reținuți s-a înregistrat în Kazan (cel puțin 23 de persoane) și Moscova (cel puțin 10 persoane).

Aleksandr Shirshov, un rus din Kazan, a declarat pentru OVD-Info că a fost reținut pentru că a mers la o secție de votare la ora 12.00. Împreună cu el, în mașină se mai aflau aproximativ 20 de persoane. Potrivit publicației 7×7, persoanele reținute în Kazan au fost eliberate în scurt timp.

Oameni au fost reținuți și în Sankt Petersburg, Chelyabinsk, Petrozavodsk, Ufa, Balakovo, Volgograd, Barnaul, Kostroma, Cherepovets, Ryazan, Kirov și Irkutsk.

Cozi mari la secțiile de votare

Potrivit agențiilor internaționale de presă, numărul rușilor care stau la coadă pentru a vota în Moscova a crescut brusc la prânz.

Novaia Gazeta Europa a publicat și imgini de la o secție de votare.

Cetăţenii ruşi au venit în masă la secţiile de votare la ora 12:00 din marile oraşe din străinătate, notează The Moscow Times.

Una dintre cele mai mari cozi s-a format la ambasada din capitala Kârgâzstanului, Bișkek. Aproximativ două mii de oameni au venit la secția de votare, relatează The Insider.

Rușii au început să se adune la ambasada din capitala Armeniei, Erevan, cu o oră înainte de mitingul „Amiază fără Putin”. Potrivit estimărilor corespondentului Dozhd , coada de la intrare a ajuns la 600 de metri .

Mulți cetățeni au venit din Georgia, deoarece votul la alegerile prezidențiale din Rusia nu a fost organizat în această țară.

O situație similară este și în cele mai mari două orașe din Kazahstan: Astana și Almaty.

Aproximativ 400 de ruși au venit la vot în capitala Uzbekistanului, Tașkent.

Și în fața Ambasadei Rusiei de la București s-a format o coadă în jurul prânzului.

FOTO: Inquam Photos / Saul Pop

Văduva lui Navalnîi a protestat la Berlin

În fața Ambasadei Rusiei de la Berlin a venit la prânz și văduva lui Alexei Navalnîi, Iulia Navalanaia, care a fost aplaudată de cei care stăteau la coadă în semn de protest.

Până la prânz, 400 de persoane s-au adunat la consulatul rus din Sydney, Australia, relatează Sota.

Câteva sute de oameni s-au adunat la consulatul rus din Phuket, Thailanda. „Amiaza împotriva lui Putin” de la ambasada din Bangkok are loc la 35 de grade. Membrii secțiilor de votare spun că în zilele trecute veneau la vot 2-3 persoane pe oră și nu erau pregătiți pentru un asemenea număr de oameni.

La amiază s-au format cozi și în apropierea misiunilor diplomatice ruse din Dubai, Istanbul, Auckland și Wellington (Noua Zeelandă) și Goa (India).