Iulia Navalnaia, văduva liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi, a participat duminică la Berlin la protestul „Amiază împotriva lui Putin”, relatează Reuters.

Iulia Navalnaia la protestul „Amiaza impotriva lui Putin” din BerlinFoto: Dan Herrick / Zuma Press / Profimedia

Purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Iarmiș, a postat imagini pe X cu Navalnaia stând la coadă în Berlin, unde rușii se adunaseră să voteze. Activiștii au spus că unii oameni au scandat „Iulia, Iulia” și au aplaudat.

Ea a făcut apel înainte de scrutin la susţinătorii săi să meargă la urne în acelaşi moment, duminică la prânz (09.00 GMT), şi să voteze cu orice alt candidat decât Vladimir Putin sau să își anuleze votul.

Iulia Navalnaia s-a aşezat la coadă în faţa ambasadei, a acceptat să facă selfie-uri cu simpatizanţii, în timp ce nu departe de ea avea loc o manifestaţie împotriva realegerii lui Putin pentru un nou mandat.

Unii votanți au jurat să scrie pe buletinul de vot numele regretatului lider al opoziției Alexei Navalnîi, care a murit luna trecută într-o închisoare din Arctica.

Navalnîi a a făcut apel la oameni să participe la „Amiaza împotriva lui Putin” într-un mesaj pe rețelele de socializare facilitat de avocații săi înainte de a muri. Ziarul independent Novaya Gazeta a numit acțiunea planificată „testamentul politic al lui Navalnîi”.

Zeci de persoane arestate pentru acțiuni de protest în Rusia

Presa rusă independentă relatează că s-au format cozi mari la misiunile diplomatice ruse din lume. Cel puțin 74 de persoane au fost arestate în Rusia pentru că au desfășurat diverse acțiuni de protest în timpul alegerilor prezidențiale care vizează realegerea lui Vladimir Putin în fruntea țării, a anunțat duminică organizația OVD-Info, potrivit AFP.

În ciuda avertismentului Procuraturii, opoziţia rusă și-a menţinut apelul numit „Amiază fără Putin.

Prezența la vot la alegerile prezidențiale din Rusia a ajuns duminică la 67,54%, depășind nivelul din 2018 cu câteva ore înainte de încheierea scrutinului, potrivit agenției de presă TASS, citată de Reuters.