Incendiul care s-a soldat cu zece morţi la Valencia, în estul Spaniei, la sfârşitul lui februarie, când flăcările au cuprins în câteva minute un bloc, este de origine accidentală şi ”probabil” a fost provocat de un aparat electrocasnic, anunţă luni autorităţile, relatează AFP, potrivit News.ro.

Un incendiu de proporţii a cuprins un bloc din ValenciaFoto: Eduardo Manzana / Zuma Press / Profimedia

”Poliţia ştiinţifică a stabilit că cauzele incendiului sunt accidentale şi că a fost provocat aparent de unul dintre aparatele electrocasnice dintr-unul dintre apartamente”, a declarat presei primarul Valenciei, al treilea cel mai important oraş din Spania, María José Catalá.

Primarul a declarat că ancheta urmează să examineze în continuare motivele care au făcut ca flăcările ”să se extindă, să se propage cu o asemenea viteză”.

”Primele rezultate ale anchetei poliţiei naţionale arată că incendiul provine probabil din interiorul bucătăriei şi că a fost cauzat de un aparat electrocasnic”, a confirmat presei prefectul Pilar Bernabé.

Acest incendiu, unul dintre cele mai tragice din ultimii ani, a şocat Spania şi a lăsat sute de persoane fără domiciliu, la Valencia, cel mai mare oraş din sud-estul Spaniei.

Sinistrul, care a izbucnit în după-amiaza lui 22 februarie, într-un bloc de 14 etaje cu 138 de apartamente, s-a extins cu o viteză fulgerătoare la întreaga construcţie.

Ministerul Afacerilor Externe a confirmat decesul a două femei cu cetățenie română care fuseseră iniţial declarate dispărute.

Cele două românce erau pe lista persoanelor dispărute în incendiul care a mistuit un bloc din Valencia. Acestea locuiau la etajul 8 al turnului de 14 etaje exact deasupra apartamentului de unde a izbucnit incendiul.

Mai mulţi experţi au pus în discuţie materialul folosit ca izolant al faţadei imobilului, pentru a explica extinderea extrem de rapidă a flăcărilor, ca la tragedia de la Turnul Grenfell, la Londra, în iunie 2017, în care au murit 72 de oameni.

Aproximativ zece zile mai târziu, alt incendiu la un bloc se solda cu trei morţi, doi adulţi şi un copil, la Villajoyosa, în apropiere de Alicante (sud-est).

Citește și:

Adriana Banu, administratorul blocului care a ars în Valencia: „Un peisaj dezolant, greu de digerat” / Ea spune că firma care a proiectat imobilul nu i-a pus niciodată la dispoziţie planul clădirii