Cel puţin nouă persoane au murit, iar alte 14 sunt date dispărute în urma incendiului puternic izbucnit joi, care a mistuit un bloc cu 14 etaje din oraşul spaniol Valencia, aflat pe coasta de est a Spaniei, au precizat serviciile de urgenţă vineri, potrivit DPA.

Valencia Foto: Europa Press/ABACA / Abaca Press / Profimedia

23:49Poliția criminalistică „a stabilit în timpul procesului de identificare că numărul cadavrelor găsite în acest moment este de nouă”, a declarat vineri seară Pilar Bernabé, reprezentanta guvernului central pentru această regiune, pe rețeaua de socializare X.

Cu câteva ore mai devreme, Bernabé anunțase presei un bilanț de 10 morți.

18:50Incendiul care a cuprins blocul de locuințe din Valencia a făcut cel puțin zece morți, potrivit unui nou bilanț difuzat vineri de autorități, care continuă să caute alte victime printre dărâmături.

16:37Numărul persoanelor care au murit se ridică la cinci, scrie El Pais.

15:56Șase persoane rănite de incendiul izbucnit joi seara au rămas internate în spital, iar patru au fost externate. Printre persoanele care rămân internate, sunt și doi pompieri care au intervenit pentru a stinge flăcările.

Patru dintre persoane decedate sunt membrii aceleași familii: tatăl, mama, o fetiță de trei ani și un bebeluș, au confirmat autoritățile.

15:15„Ieri a fost un iad. „Nici nu pot să vorbesc încă”, a spus un bărbat care locuia în clădirea cuprinsă de flăcări.

„Prioritatea acum este căutarea victimelor”, a spus premierul spaniol, care s-a deplasat la locul incendiului. Premierul a mulțumit forțelor de ordine care au intervenit pentru a stinge flăcările.

13:08În Valencia vor fi anulate toate evenimentele oficiale, după ce autoritățile locale au decis să decreteze doliu până luni, 26 februarie.

Familiile afectate vor fi ajutate cu pachete de ajutoare (haine, mâncare) în valoare de 6.000-10.000 de euro. Familiile afectate de incendiu vor putea locui temporar într-o clădire achiziționată de primăria orașului.

„Sunt 131 de locuințe care au în prezent electricitate, apă și electrocasnice și sunt echipate și pregătite cu tot ce este necesar”, a anunțat primarul orașului Valencia.

11:40Clădirea cuprinsă de flăcări are 138 de apartamente, tocmai de aceea este foarte dificil de spus numărul persoanelor dispărute, a declarat primarul. Totuși, la această oră numărul celor care nu au fost găsiți a scăzut la 14.

Clădirea cuprinsă de flăcări are pe fațadă un material din plastic ușor inflamabil, ceea ce ar fi ajutat la răspândirea rapidă a incendiului. Într-un videoclip din 2007 al dezvoltatorului imobiliar care a construit clădirea acesta se lăuda cu „materialul inovator” folosit în timpul construcției, scrie Reuters.

11:12Autoritățile au anunțat oficial că sunt în continuare 15 persoane date dispărute. Martorii spun că incendiul s-a extins către întreaga clădire în 30 de minute de la primele flăcări.

Incendiul a cuprins două blocuri lipite unul de celălalt, de 14, respectiv 10 etaje.

10:1715 persoane au primit îngrijiri medicale în urma incendiului, dintre care șapte sunt pompieri, însă viața nu le este pusă în pericol, susțin autoritățile, citate de Reuters.

Primarul orașului susține că în continuare se află în clădire între nouă și 15 persoane pe care forțele de intervenție nu le pot localiza.

Ziarul local Levante a relatat că 20 de persoane sunt date dispărute, deşi acest bilanţ nu a fost confirmat de Jorge Suarez, directorul adjunct al serviciilor de urgenţă din regiunea Valencia.

Suarez a spus că pompierii nu au reuşit să pătrundă încă în clădire, din motive de siguranţă. Structura, care a ars în mare parte, va trebui mai întâi să fie răcită din exterior.

Un bilanţ anterior făcea referire la 14 răniţi, dintre care şase pompieri.

Incendiul a izbucnit într-un apartament de la etajul al patrulea din clădirea cu 15 etaje, a cărei construcţie a fost finalizată în urmă cu câţiva ani, şi care s-a răspândit rapid în întregul imobil.

Experţii au explicat pentru presa spaniolă că incendiul a cuprins rapid faţada, realizată din materiale inflamabile, parţial din cauza vântului puternic.

Complexul a fost construit de dezvoltatorul catalan Fbex între 2005 și 2008, în plin bum imobiliar, notează Valencia Plaza. Firma a intrat în faliment în 2010 din cauza unei datorii de peste 600 de milioane de euro.

Dezastrul din Valencia aduce în memorie tragedia de la Grenfell, Londra, din iunie 2017, când 72 de persoane şi-au pierdut viaţa într-un incendiu izbucnit într-un bloc-turn situat în cartierul Kensington, din West London. Incendiul a izbucnit la etajele inferioare şi s-a răspândit rapid la izolaţia faţadei acestui bloc de apartamente sociale din Londra. Iniţial, departamentul de pompieri a sfătuit oamenii să rămână în construcţia cuprinsă de flăcări şi să aştepte ajutoare. Pentru mulţi dintre ei, propriile apartamente au devenit o capcană a morţii. (Sursa: Agerpres)