Corpul Voluntarilor Ruși, un grup militar format din cetățeni ai Federației Ruse care luptă de partea Ucrainei, a declarat marți că plănuia să îl elibereze din închisoare pe Alexei Navalnîi și să îl aducă pe criticul Kremlinului în Ucraina, relatează The Moscow Times.

Alexei Navalnîi în timpul unei audieri Foto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

Gruparea militară anti-Kremlin a afirmat că a încercat să „lupte" împotriva unui convoi care, în decembrie, l-a transferat pe Navalnîi dintr-o închisoare din centrul Rusiei în colonia penală de înaltă securitate de lângă Cercul Arctic, unde a murit vineri, potrivit anunțului făcut de sistemul penitenciar rus.

„Trebuia apoi să ajungem imediat la granița cu Ucraina, să ne întâlnim cu unitatea de informații (a Corpului Voluntarilor) pentru a trece granița și a ajunge la adăpost", a afirmat gruparea militară într-o declarație postată pe canalul de Telegram.

Planul insurgenților ruși denumit „Operațiunea Decembrie” a eșuat din cauza măsurilor de securitate „eficiente" luate de Serviciul Federal de Penitenciare al Rusiei (FSIN) și de Serviciul Federal de Securitate (FSB), mai ales în privința datei la care trebuia să fie făcut transferul lui Navalnîi.

Data și ora transferului, schimbate de mai multe ori

„Data și ora transferului au fost schimbate de mai multe ori", a precizat Corpul Voluntarilor Ruși. „(Transferul lui Navalnîi) a început brusc... iar grupul nostru nu a avut timp să se deplaseze în zona în care era planificat să înceapă operațiunea".

Navalnîi a povestit ulterior cum s-a desfășurat transferul secret din regiunea Vladimir, unde își ispășea o pedeapsă pentru acuzații de fraudă, în îndepărtatul district autonom Iamalia-Neneția, unde urma să ispășească 19 ani în detenție pentru „extremism".

Călătoria spre colonia penală „Lupul polar”, unde a fost declarat mort, a inclus opriri în cel puțin cinci orașe rusești pe o perioadă de 20 de zile, potrivit lui Navalnîi.

Corpul Voluntarilor Ruși a declarat că revizuia planul de eliberare a disidentului rus de 47 de ani atunci când autoritățile penitenciare au anunțat vineri decesul acestuia.

„Din păcate, nu am reușit să îl salvăm pe Alexei”

„Din păcate, nu am reușit să îl salvăm pe Alexei, dar sute de prizonieri politici și prizonieri de conștiință rămân în captivitate", a declarat gruparea, adăugând: „Credem și lucrăm pentru a-i elibera din ghearele regimului într-un fel sau altul".

Corpul Voluntarilor Ruși a publicat ceea ce par a fi documente interne și fotografii inedite ale lui Navalnîi în închisoare, sugerând că a obținut materialele de la autoritățile penitenciare.

„Mulți dintre cei care lucrează în sistemul (rusesc) împărtășesc idealurile noastre și viziunea noastră asupra viitorului, ceea ce înseamnă că ne vor ajuta dezinteresat și nu se vor lăsa intimidați", a mai spus grupul.

Gruparea anti-Kremlin a precizat că a pus la dispoziția publicului toate aceste materiale din mai multe motive.

„Câinii regimului trebuie să știe că Corpul Voluntarilor Ruși are brațe lungi. Știm și putem face multe, iar resursele noastre cresc în fiecare zi.

Poate că acestea și alte date aflate în mâinile noastre pot ajuta alte organizații care luptă împotriva regimului criminal de la Kremlin. Suntem gata să cooperăm”.