Un cunoscut politician pakistanez care a câștigat săptămâna trecută alegerile regionale din orașul Karachi, considerat centrul financiar al Pakistanului, a anunțat miercuri că renunță la mandat deoarece votul a fost fraudat în favoarea sa, relatează Reuters.

Hafiz Naeem ur RehmanFoto: Rizwan Tabassum / AFP / Profimedia Images

Pakistanezii au ieșit la urne pe 8 februarie pentru a vota la alegeri naționale și regionale însă scrutinul a fost marcat de acuzații de fraudă împotriva unora dintre candidații independenți susținuți de fostul premier Imran Khan, aflat în închisoare.

Khan, o figură controversată a politicii pakistaneze, a fost condamnat la 10 ani de închisoare cu doar câteva zile înaintea alegerilor în condițiile în care el este urmărit în mai multe dosare penale.

Guvernul interimar al Pakistanului și Comisia Electorală Centrală de la Islamabad au respins acuzațiile, subliniind că țara are legi și autorități care să investigheze eventualele cazuri punctuale de fraudă semnalate.

Hafiz Naeem ur Rehman, președintele partidului islamist Jamaat-e-Islami, a fost declarat câștigător al mandatului regional nr. 129 din Karachi după ce a obținut peste 26.000 de voturi.

Alegeri cu cântec în Pakistan

Însă Rehman a declarat miercuri că a descoperit că 20.000 de voturi exprimate pentru Saif Bari, candidatul independent susținut de partidul Tehreek-e-Insaf al lui Imran Khan, au fost „pierdute” după înregistrarea rezultatelor raportate de secțiile de votare din district.

Potrivit lui Rehman, contracandidatul său ar fi obținut 31.000 de voturi, cu 5.000 mai multe decât el, dar autoritățile au înregistrat doar 11.000 în dreptul politicianului din partidul fostului premier.

Justiția pakistaneză a interzis partidului lui Khan să candideze la alegeri sub propriile însemne, ceea ce i-a forțat pe membrii săi să se înscrie în cursă ca independenți. Fostul premier susține că interdicția a fost impusă la presiunile forțelor armate, cunoscute pentru ingerințele lor în viața politică a Pakistanului.

Generalii pakistanezi neagă însă că ar face jocuri politice.

„Opinia publică ar trebui respectată, lăsați câștigătorul să câștige, lăsați pierzătorul să piardă, nimeni nu ar trebui să primească nimic în plus”, a declarat Hafiz Naeem ur Rehman miercuri, justificându-și decizia de a renunța la mandat.

„Nu îl voi accepta, câștigătorului ar trebui să îi fie recunoscută victoria”, a subliniat el.