Fostul premier pakistanez Imran Khan a fost condamnat marți la zece ani de închisoare pentru scurgere de documente clasificate, condamnarea venind cu câteva zile înainte de alegerile legislative din Pakistan, relatează agențiile AFP și Reuters, citate de News.ro.

Fostul premier pakistanez Imran KhanFoto: Awais khan / Alamy / Alamy / Profimedia

Imran Khan şi Shah Mahmood Qureshi, acesta din urmă fost ministru de externe şi numărul doi al partidului Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) fondat de Khan, „au fost condamnaţi la zece ani de închisoare în (acest) caz”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al formațiunii politice.

Fostul prim-ministru, care a fost înlăturat din funcţie în aprilie 2022 printr-o moţiune de cenzură, se află deja în închisoare din august, după ce a fost reținut inițial în mai și apoi din nou eliberat. El se confruntă cu o serie de acuzaţii şi a fost declarat deja neeligibil pentru a participa la alegeri sau ocupa o funcție publică timp de cinci ani.

Această condamnare intervine cu mai puţin de zece zile înainte de alegerile legislative şi provinciale din 8 februarie, a căror campanie a fost marcată de acuzaţii de fraudă şi represiune împotriva PTI.

Imran Khan acuză armata pakistaneză că a conspirat să îl înlăture de la putere

În centrul dosarului se află o telegramă diplomatică a ambasadorului pakistanez în Statele Unite, pe care Imran Khan a prezentat-o ca dovadă a unui complot american împotriva sa, susţinut de armata pakistaneză. Statele Unite şi armata pakistaneză au negat această teză.

Imran Khan a fost acuzat în octombrie în temeiul Legii privind secretele oficiale, care datează din perioada colonială. Procesul a avut loc în închisoarea în care este deţinut.

Khan, un fost star al crichetului mondial, susține vehement că procedurile împotriva sa sunt motivate politic. El acuză armata, care l-a ajutat să ajungă la putere în 2018, dar al cărei sprijin l-a pierdut de atunci, potrivit analiştilor, că încearcă să îl împiedice să recâştige conducerea ţării.

Arestările rivalilor politici nu sunt o noutate în Pakistan - când Khan era prim-ministru, câțiva lideri ai opoziției au fost închiși, unii pentru mai mult de un an - dar o astfel de retorică antimilitară este fără precedent în politica pakistaneză, unde armata a fost mult timp văzută ca fiind făuritor de regi și exercită o putere enormă.