Operațiunile militare israeliene de la Rafah „ar putea duce la un masacru în Gaza”, a avertizat marți, într-un comunicat, Martin Griffiths, responsabilul ONU pentru afaceri umanitare, potrivit AFP.

Bombardamente in RafahFoto: Ismael Mohamad / UPI / Profimedia

„Trag încă o dată un semnal de alarmă: operațiunile militare de la Rafah ar putea duce la un masacru în Gaza. Ele ar putea duce, de asemenea, la moartea operațiunilor umanitare deja fragile”, a declarat el.

ONU nu se va asocia cu „o evacuare forțată a populației” din Rafah, a avertizat luni purtătorul de cuvânt al secretarului general, repetând că nu există „niciun loc sigur” în Fâșia Gaza pentru a muta populația, potrivit AFP.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a ordonat recent armatei să pregătească o ofensivă asupra acestui oraș din sudul Fâșiei Gaza, unde, potrivit ONU, 1,4 milioane de palestinieni sunt masați după ce au fugit din calea războiului care face ravagii de patru luni între Israel și Hamas, în urma atacului mișcării islamiste palestiniene din 7 octombrie.

El a declarat duminică că Israelul va asigura „un pasaj sigur” pentru ca populația să părăsească orașul, fără a preciza unde s-ar putea refugia în teritoriul devastat.

Statele Unite se opun în continuare unei operațiuni militare israeliene de amploare la Rafah, în lipsa unor măsuri de protecție a civililor din acest oraș palestinian de la granița cu Egiptul, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

„Fără un plan credibil în acest sens, pe care ei (Israelul) sunt capabili să îl pună în aplicare, nu susținem o operațiune militară pe scară largă” în Rafah, a declarat el reporterilor.

Pe același subiect: