ONU nu se va asocia cu „o evacuare forțată a populației” din Rafah, a avertizat luni purtătorul de cuvânt al secretarului general, repetând că nu există „niciun loc sigur” în Fâșia Gaza pentru a muta populația, potrivit AFP

Bombardamente in RafahFoto: Ismael Mohamad / UPI / Profimedia

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a ordonat recent armatei să pregătească o ofensivă asupra acestui oraș din sudul Fâșiei Gaza, unde, potrivit ONU, 1,4 milioane de palestinieni sunt masați după ce au fugit din calea războiului care face ravagii de patru luni între Israel și Hamas, în urma atacului mișcării islamiste palestiniene din 7 octombrie.

El a declarat duminică că Israelul va asigura „un pasaj sigur” pentru ca populația să părăsească orașul, fără a preciza unde s-ar putea refugia în teritoriul devastat.

Întrebat luni dacă ONU va participa la o astfel de evacuare, purtătorul de cuvânt al secretarului general Antonio Guterres a insistat asupra „respectării depline a dreptului internațional și a protecției civililor”.

„Nu ne vom asocia la o deplasare forțată a populației”, a adăugat el, repetând că „în situația actuală, nu există niciun loc sigur în Gaza”.

„Nu puteți trimite oamenii înapoi în zone pline de muniție neexplodată, ca să nu mai vorbim de lipsa de adăposturi”, a insistat purtătorul de cuvânt, referindu-se la zonele de nord și centru ale acestui teritoriu palestinian.

De asemenea, el a condamnat încă o dată insuficiența ajutorului umanitar care intră în Fâșia Gaza, avertizând că stocurile actuale „ar putea dura doar câteva zile”.

Săptămâna trecută, el subliniase deja că sutele de mii de persoane care s-au refugiat la Rafah trebuie „protejate”.

„Nu vom sprijini în niciun caz strămutarea forțată, care este contrară dreptului internațional”, a adăugat el.

Pe același subiect: