Papa Francisc a canonizat duminică prima sfântă din țara sa natală, Argentina, un eveniment care l-a adus la Vatican pe fostul său critic înverșunat, președintele argentinian Javier Milei, transmite Reuters.

Papa Francisc și Javier MileiFoto: IPA / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Francisc a oficiat o slujbă de canonizare în Bazilica Sfântul Petru pentru Maria Antonia de Paz y Figueroa, cunoscută mai bine sub numele de "Mama Antula", o femeie din secolul al XVIII-lea care a renunțat la bogățiile familiei sale pentru a se concentra pe caritate și pe calea spirituală a iezuiților.

Milei a asistat în primul rând la slujbă, iar la finalul acesteia a schimbat câteva cuvinte cu papa, în timp ce își strângeau mâinile și se îmbrățișau. Președintele argentinian urmează să aibă o audiență privată cu Francisc luni.

Ceremonia a avut loc în contextul în care Argentina se confruntă cu cea mai gravă criză economică din ultimele decenii, cu o inflație de peste 200%, iar Milei, proaspăt instalat în funcție, se află în dificultate în urma respingerii de către parlament a unui pachet major de reforme.

Înainte de a candida la președinție, Milei, un libertarian nonconformist, l-a insultat pe Francisc în comentarii cu cuvinte dure, declarând inclusiv că papa e „reprezentantul răului pe Pământ” dar și-a îndulcit tonul de la preluarea mandatului în decembrie.

Papa „este cel mai important argentinian din istorie", a declarat Milei sâmbătă la Radio Mitre. În interviul acordat la radioul argentinian, Milei a declarat că așteaptă cu nerăbdare un dialog foarte fructuos" cu Francisc și a sperat că starea de sănătate a suveranului pontif, în vârstă de 87 de ani, va fi suficient de bună pentru a face față unei călătorii în Argentina.

Francisc, un fost arhiepiscop de Buenos Aires care i-a supărat pe unii dintre compatrioții săi prin faptul că nu și-a vizitat niciodată țara natală de când a devenit papă în 2013, a declarat că ar putea face în cele din urmă această călătorie în a doua jumătate a acestui an. "

„Mama Antula, un cadou pentru poporul argentinian”

Mama Antula a fost fiica unui proprietar de terenuri bogate și proprietar de sclavi. Ea a promovat exercițiile spirituale, inclusiv rugăciunile și meditația, parcurgând mii de kilometri desculță și implicând bogații și săracii în aceste demersuri, în ciuda faptului că iezuiții erau alungați la acea vreme din America Latină.

Francisc, el însuși iezuit, a descris-o vineri ca fiind „un dar pentru poporul argentinian și, de asemenea, pentru întreaga Biserică".

Papa a condamnat „individualismul radical" care pătrunde în societate ca pe un „virus", în cuvinte care ar putea intra în contradicție cu instinctele radicale de piață liberă ale lui Milei.

În omilia sa de duminică, a revenit la problema îngrijirii celor săraci și a celor marginalizați, spunând că „frica, prejudecățile și falsa religiozitate" îi conduc pe oameni la „marea nedreptate" de a ignora situația celor amărâți.