Şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a avertizat sâmbătă împotriva unei eventuale ofensive a armatei israeliene la Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, apreciind că aceasta ar echivala cu „o catastrofă umanitară anunţată”, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Razboi in GazaFoto: AFP / AFP / Profimedia

„Suferinţa din Rafah este deja dincolo de înţelegere. 1,3 milioane de oameni caută acolo să se protejeze de lupte într-un spaţiu foarte restrâns. O ofensivă a armatei israeliene asupra lui Rafah ar fi o catastrofă umanitară anunţată", a apreciat ministrul german într-un mesaj postat pe platforma X (fostă Twitter).

Comunitatea internaţională este îngrijorată după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a ordonat armatei să „pregătească" o ofensivă la Rafah, ultimul refugiu pentru persoanele strămutate din cauza războiului din Fâşia Gaza.

„Israelul trebuie să se apere împotriva terorii Hamas, dar atenuând cât mai mult posibil suferinţele populaţiei civile”, a insistat şefa diplomaţiei germane. Ea a reiterat apelurile Germaniei la o încetare a focului, astfel încât „ostaticii israelieni să fie în sfârşit eliberaţi” şi a anunţat că se va deplasa din nou în Israel, săptămâna viitoare, pentru a discuta despre această problemă.

Hamas a avertizat sâmbătă că o ofensivă asupra Rafah ar putea provoca „zeci de mii de morţi şi răniţi".

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut vineri armatei să elaboreze un „plan combinat" de evacuare a civililor din Rafah şi de „distrugere" a combatanţilor Hamas din acest oraş din sudul Fâşiei Gaza, care este şi ultimul refugiu al populaţiei palestiniene refugiate din restul teritoriului după represaliile lansate de Israel în urma atacului sângeros al mişcării islamiste din 7 octombrie anul trecut, notează Reuters şi AFP.