Autoritățile turce au reținut 7 persoane suspectate că au vândut informații secrete Mossadului, serviciul de informații externe al Israelului, a declarat vineri un oficial turc din domeniul securității, citat de Reuters și ABC News.

Politia turcaFoto: Ozan KOSE / AFP / Profimedia

Anunțul vine după ce Turcia a avertizat Israelul de „consecințe grave” dacă va încerca să vâneze membri ai organizației teroriste palestiniene Hamas care trăiesc în afara teritoriilor palestiniene, inclusiv în Turcia.

Liderii Turciei și Israelului s-au angajat într-un veritabil război al declarațiilor după replica dură a guvernului israelian la atacul sângeros comis de Hamas pe teritoriul Israelului în data de 7 octombrie a anului trecut.

Spre deosebire de statele occidentale și majoritatea țărilor arabe, Turcia nu consideră că Hamas este o organizație teroristă iar președintele Tayyp Recep Erdogan a luat apărarea grupării militante de mai multe ori de la începerea războiului din Fâșia Gaza.

Zeci de persoane arestate în Turcia din cauza presupuselor legături cu serviciile de informații Israeliene

Un oficial din domeniul securității a declarat pentru Reuters sub condiția anonimității ca poliția și serviciul de informații interne de la Ankara au desfășurat o operațiune comună în orașele Istanbul și Izmir ca parte a unei investigații demarate de parchetul din Istanbul.

Noua operațiune desfășurată de autoritățile turce vine după o serie de arestări efectuate de Turcia luna trecută și la începutul anului în legătură cu presupuse activități de spionaj în favoarea Israelului. Agențiile de presă turce au anunțat pe 2 ianuarie că 33 de persoane au fost arestate în urma investigațiilor.

TRT, societatea turcă de radiodifuziune, a transmis acum că serviciul de informații interne al țării a stabilit că Mossadul a folosit detectivi particulari pentru a-și urmări țintele și că suspecții ar fi monitorizat, fotografiat și plasat dispozitive de urmărire asupra persoanelor vizate.

Guvernul de la Ankara nu a făcut deocamdată niciun anunț oficial privind arestările, iar un purtător de cuvânt al ministerului israelian de externe nu a dorit să comenteze informația pentru Reuters.