Hans-Georg Maassen, care până în urmă cu 5 ani a fost responsabil de protejarea Germaniei față de amenințări extremiste și acțiuni în măsură să îi pună în pericol sistemul democratic, este acum monitorizat la rândul său pentru extremism tocmai de serviciul de informații pe care l-a condus, relatează Reuters.

Hans-Georg MaassenFoto: Jacob Schrster / Imago Stock and People / Profimedia Images

Maassen a fost demis în 2018 din fruntea Biroului Federal pentru Protecția Constituției (BfV), serviciul de informații interne al Germaniei, după ce a părut să acorde o importanță redusă amenințărilor reprezentate de extrema dreaptă.

Un avocat ca formare, Maassen a devenit de atunci tot mai radical în comentariile sale publice, mai ales în ceea ce privește amenințarea pe care imigrația o reprezintă pentru Germania.

El a ajuns să fie privit ca un erou de activiști de extrema dreaptă, inclusiv unii din cercurile în care s-a învârtit prințul Heinrich al XIII-lea, aristocratul arestat în decembrie 2022 pentru rolul său într-un complot ce urmărea să răstoarne puterea democratică de la Berlin.

„Germania se teme în mod clar de mine”, a scris Maassen pe pagina sa de „X”, fosta Twitter, adăugând că atât el, cât și partidul pe care l-a fondat între timp, sunt monitorizați de BfV, serviciul de informații pe care l-a condus între august 2012 și noiembrie 2018.

Fostul șef al BfV s-a lansat în politică

BfV nu a dorit să ofere comentarii asupra afirmațiilor fostului șef, un purtător de cuvânt al agenției declarând pentru Reuters că legislația germană interzice discutarea unor cazuri individuale.

Însă Maassen a publicat pe site-ul său o scrisoare din partea BfV, primită de avocatul său în urma unei cereri privind accesul la informațiile de interes public. Aceasta confirmă că Maassen are un dosar consistent în baza de date a serviciului privind monitorizarea extremismului.

Maassen a anunțat luna trecută că va fonda un nou partid politic, unul dintr-o serie de formațiuni fondate recent în Germania în condițiile în care sondajele de opinie arată că alegătorii sunt tot mai deziluzionați de partidele tradiționale de stânga și de dreapta.

Activitățile lui Maassen de după demiterea din fruntea BfV au devenit o sursă de stânjeneală tot mai mare pentru serviciile germane de informații în condițiile în care extrema dreaptă germană cunoaște un reviriment fără precedent din cauza problemelor economice care au afectat și cea mai mare economie a Europei.