Cancelarul Olaf Scholz le-a amintit miercuri germanilor de trecutul lor nazist, îndemnându-i să respingă formațiunea Alternativă pentru Germania (AfD), pe care majoritatea sondajelor de opinie îl indică drept al doilea cel mai popular partid politic al țării, relatează Reuters.

Cancelarul Olaf ScholzFoto: Ann-Marie Utz / DPA / Profimedia Images

Sute de mii de persoane au participat recent la manifestații organizate în întreaga Germanie împotriva AfD după apariția unor informații potrivit cărora doi lideri ai partidului au discutat despre planuri privind deportarea în masă a cetățenilor germani naturalizați, o idee pe care susținătorii săi au numit-o „remigrație”.

Vorbind miercuri în fața Bundestagului, camera inferioară a parlamentului german, în cadrul unei sesiuni speciale convocate pentru comemorarea Holocaustului, Scholz a declarat că forțele democrate trebuie să facă front comun și să împiedice reascensiunea extremei drepte.

„Cuvântul 'remigrație' este o reminiscență a celor mai întunecate vremuri din istoria germană”, a subliniat Olaf Scholz.

Recentul val de incidente antisemite, condamnat în parlamentul german

Bärbel Bas, președintele Bundestagului, a vorbit de asemenea despre recentele manifestări antisemite ce au avut loc în Germania și care timp de ani de zile au fost asociate extremei drepte.

„Germanii au ucis șase milioane de evrei [în timpul Holocaustului]. Am sperat mult timp că generațiile viitoare cu aceste cunoștințe vor fi imune la antisemitism. Din păcate, astăzi este clar că nu este cazul... Aceasta nu este doar o problemă a trecutului. Antisemitismul este o problemă modernă”, declarat Bas.

Ea a amintit că după atacul terorist al Hamas asupra Israelului din 7 octombrie anul trecut, manifestările de ură și violență împotriva evreilor au crescut semnificativ în Germania.

Bas a declarat că din 7 octombrie până în prezent au fost comise peste 2.000 de infracțiuni antisemite, una în aproape fiecare oră.

Ea le-a mulțumit totodată sutelor de mii de oameni care au venit în ultimele zile la manifestațiile împotriva forțelor de dreapta și pentru democrație.