Partidele de opoziție din Ungaria au depus luni o moțiune prin care solicită o sesiune extraordinară a parlamentului pentru ratificarea candidaturii Suediei la NATO, au declarat parlamentarii de opoziție pentru Reuters.

Laszlo Kover (stanga)Foto: Tamas Kovacs / AP / Profimedia

Președintele Parlamentului, Laszlo Kover, a declarat săptămâna trecută că nu este urgentă vreo mișcare extraordinară pentru ratificarea aderării Suediei la NATO și a semnalat că încercările opoziției de a organiza o sesiune suplimentară probabil vor eșua.

Ungaria a devenit ultima ţară NATO care mai trebuie să dea undă verde din punct de vedere juridic aderării Suediei, după ce parlamentul turc a ratificat, marţi, cererea Stockholmului, iar preşedintele Tayyip Erdogan a promulgat, joi, legea.

Jens Stoltenberg, secretarul general al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), a declarat că premierul ungar Viktor Orban l-a asigurat în cadrul unei convorbiri telefonice săptămâna trecută că susţine aderarea Suediei.

„S-a precizat clar că parlamentul va lua în discuţie acest subiect imediat ce se va reuni, iar mesajul este că parlamentul va susţine apoi ratificarea aderării Suediei”, a dezvăluit Stoltenberg. „Mesajul pe care l-am primit este că parlamentul se va reuni din nou la sfârşitul lunii februarie, aşa că trebuie să aşteptăm acest lucru”, a adăugat el.

Toţi cei 31 de membri ai NATO trebuie să ratifice aderarea unei ţări candidate înainte ca aceasta să poată adera cu drepturi depline la alianţă.

Citește și: Șeful parlamentului ungar spune că ratificarea aderării Suediei la NATO nu e vreo „urgență”