Fostul premier conservator australian Scott Morrison, aflat în centrul mai multor scandaluri în timpul mandatului său la conducerea ţării (2018-2022), a anunţat marţi că părăseşte scena politică, relatează AFP și Agerpres.

Scott MorrisonFoto: STR / AFP / Profimedia

Morrison, în vârstă de 55 de ani, care deţinea un loc în Parlament, a anunţat că se alătură „sectorului privat internaţional”.

El a provocat o criză diplomatică majoră cu Parisul în 2021, după ce a încălcat fără avertisment un contract de 55 de miliarde de euro pentru cumpărarea a 12 submarine în beneficiul modelelor americane, în cadrul unui pact, Aukus, încheiat cu Washingtonul şi Londra.

Un fervent susţinător al combustibililor fosili, el s-a remarcat după ce a prezentat o bucată de cărbune în Parlament pentru a-i dovedi caracterul inofensiv. El a pus pe seama piromanilor incendiile de vegetație istorice care au devastat ţara în 2019-2020, respingând ideea că acestea ar fi fost efectul schimbărilor climatice.

Morrison s-a aflat de asemenea în centrul unui scandal în 2022, după ce s-a descoperit că fostul premier a preluat în secret şefia a şase ministere în timpul pandemiei de coronavirus, între care Ministerul de Interne, Trezoreria şi Ministerul de Finanţe.

Conservatorii lui Morrison au intrat în opoziție după ce au pierdut alegerile legislative din mai 2022 în fața laburiștilor conduși de Anthony Albanese.