​Premierul australian Anthony Albanese a promis luni deschiderea unei anchete în urma dezvăluirilor potrivit cărora predecesorul său, Scott Morrison, s-a autonumit în secret în mai multe funcţii ministeriale în timpul pandemiei de Covid-19, relatează AFP și Agerpres.

Scott MorrisonFoto: Captura YouTube

Scott Morrison este acuzat de „activităţi nedorite”, în cuvintele noului şef al guvernului. El s-ar fi autonumit ministru al Sănătăţii, Finanţelor şi Resurselor, printre alte atribuţii, în paralel cu miniştrii existenţi, fără a-şi informa colegii, Parlamentul sau alegătorii.

Descriind faptele drept „extraordinare şi fără precedent”, Anthony Albanese a anunţat că a solicitat consiliere juridică. „Este un fel de activitate nedorită pe care am ridiculizat-o dacă s-ar întâmpla într-o ţară nedemocratică. Scott Morrison a condus un guvern fantomă”, a afirmat Albanese.

În unele cazuri, fostul şef al guvernului s-a numit co-ministru fără a le spune membrilor guvernului care ocupau funcţiile respective, arogându-şi astfel anumite puteri. Încă nu este clar câte funcţii şi-a oferit Morrison, dar presa locală relatează că a preluat portofoliul Resurselor şi şi-a folosit puterea pentru a opri un proiect important de gaze din Sydney.

Scott Morrison, acuzat de încălcarea valorilor democratice

Coaliţia conservatoare a lui Scott Morrison a pierdut alegerile din mai, după aproape un deceniu de guvernare.

Scandalul legat de „guvernul fantomă” a făcut lumină asupra naturii opace a procesului decizional în guvernul australian şi a ridicat întrebări cu privire la necesitatea unor garanţii democratice mai puternice.

Avocata specializată în dreptul constituţional Anne Twoney consideră că acuzaţiile ar putea declanşa contestaţii legale împotriva unor decizii ale fostului guvern.

„Secretul din jurul acestui caz este pur şi simplu bizar. Te întrebi ce e în neregulă cu aceşti oameni, dacă trebuie să facă totul în secret. Este complet nepotrivit. Trăim într-o democraţie, care cere transparenţă”, a afirmat ea.