Președintele francez Emmanuel Macron și noul prim-ministru australian Anthony Albanese doresc să "reconstruiască o relație" de "încredere" după criza diplomatică legată de ruperea unui mega-contract pentru submarine franceze, a anunțat joi Palatul Elysée într-un comunicat, citat de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"După ce au luat act de profunda ruptură de încredere care a urmat deciziei fostului premier Scott Morrison de a pune capăt programului viitorului submarin" în urmă cu opt luni, Emmanuel Macron și Anthony Albanese, care au avut joi un schimb de telefoane, "au convenit să reconstruiască o relație bilaterală bazată pe încredere și respect, pentru a depăși împreună problemele globale, în primul rând urgența climatică, și provocările strategice în Indo-Pacific", a precizat Elysée.

"O foaie de parcurs va fi pregătită pentru a structura această nouă agendă bilaterală, identificând cooperarea strategică între cele două țări ale noastre cu scopul de a ne întări rezistența și de a contribui la pacea și securitatea regională", se mai arată în comunicat.

Laburistul Anthony Albanese, în vârstă de 59 de ani, a depus luni jurământul în calitate de prim-ministru al Australiei, în urma victoriei partidului său în alegerile generale de sâmbătă.

Înfrângerea lui Scott Morrison în alegerile legislative "îmi convine foarte bine", a declarat ministrul francez de externe demisionar Jean-Yves Le Drian.

Canberra a provocat o dispută majoră cu Parisul în septembrie anul trecut, denunțând un contract de vânzare de submarine franceze către marina australiană pentru peste 50 de miliarde de euro, preferând submarinele anglo-americane cu propulsie nucleară, pe care navele franceze nu le aveau.