Cei doi militari americani aparținând forței de elită Navy SEALs care au fost dați dispăruți săptămâna trecută în largul coastei somaleze au fost declarați morți, au anunțat luni oficiali militari americani citați de Business Insider.

Nava USS Lewis B. Puller in timpul unui exercitiu navalFoto: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

Comandamentul Central al Statelor Unite (CENTCOM) a afirmat luni într-un comunicat de presă că militarii americani au fost declarați morți după o „căutare exhaustivă” care a durat 10 zile și s-a întins pe o arie de 21.000 de mile pătrate (54.000 de kilometri pătrați).

CENTCOM a precizat că eforturile de recuperare a trupurilor militarilor vor continua.

„Deplângem pierderea celor doi războinici ai Forțelor Navale Speciale ale noastre și vom onora pentru totdeauna sacrificiul și exemplul lor”, a notat Comandamentul într-un comunicat de presă.

„Rugăciunile noastre se îndreaptă în această perioadă către familiile și prietenii lor, Marina SUA și întreaga comunitate de Operațiuni Speciale”, a declarat generalul Michael Erik Kurilla, comandantul CENTCOM, citat în comunicatul remis presei.

Anunțul vine după ce un oficial militar american a anunțat lunea trecută că nave şi aeronave aparţinând Marinei americane caută doi membri ai Navy SEALs, daţi dispăruţi în timpul unei misiuni de abordare şi preluarea controlului unei nave care transporta piese de schimb de rachete balistice iraniene cu rază medie de acţiune şi care se îndrepta către Somalia.

Misiunea care a dus la moartea celor doi militari americani de elită

Oficialul a precizat că echipajul de la bordul ambarcaţiunii de mici dimensiuni, care naviga fără pavilionul vreunei ţări, planuia să transfere piese de rachetă - inclusiv ogive şi motoare - pe altă ambarcaţiune în largul coastei Somaliei. Marina americană a constatat că nava avea un istoric de transport ilegal de armament din Iran în Somalia.

Membrii SEALs se aflau la bordul USS Lewis B. Puller, o navă expediţionară aparţinând unei baze maritime a US Navy, şi au călătorit la bordul unor ambarcaţiuni mici speciale folosite în operaţiuni de luptă, conduse de către un echipaj special de război al Marinei, pentru a ajunge la nava ţintă.

În timp ce urcau la bord, pe o mare agitată, către ora locală 8.00 (7.00, ora României), un membru SEALs a fost trântit de valuri înalte, iar un camarad din echipă l-a urmat. Ambii au fost daţi dispăruţi.

Echipa care a urcat la bordul ambarcaţiunii ţintă i-a imobilizat pe cei 12 membri ai echipajului. Membrii echipajului, plasaţi în arest preventiv, nu aveau acte asupra lor, ceea ce a permis o percheziţionare a ambarcaţiunii.

Armamentul de la bord a fost confiscat, iar ambarcaţiunea a fost scufundată - o procedură de rutină care constă în găurirea chilei. Oficialii americani erau însă optimiști la momentul respectiv că militarii vor fi salvați, afirmând că apele Golfului Aden sunt calde şi că membrii Navy SEALs sunt antrenaţi pentru astfel de urgenţe.

Marina americană desfăşoară cu regularitate misiuni de excludere de acest fel în regiune şi interceptează armament destinat rebelilor Houthi din Yemen, susţinuţi de Iran.